Na přejezdu v Olomouci se srazil vlak s nákladním autem. Devět lidí se lehce zranilo

Na železničním přejezdu v Olomouci se ve středu brzy ráno srazil vlak s nákladním automobilem. Podle policie se lehce zranilo devět cestujících z vlaku. Provoz na železnici byl před devátou hodinou obnoven. Kátce po deváté hodině se rozjely i tramvaje a na silnici v místě nehody se vrátila auta.

Nehoda se stala před pátou hodinou ráno v Olomouci na Bělidlech v Divišově ulici. Přejezd je zabezpečen světelnou výstražnou signalizací bez závor. Auto na něj zřejmě vjelo už ve chvíli, když signalizace svítila, řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Škoda na vlaku je podle ní prozatím vyčíslena na milion korun.

„Podle předběžného šetření jel osobní vlak v okamžiku střetu rychlostí necelých 40 kilometrů za hodinu. Dále vyšetřování potvrdilo, že světelné zabezpečovací zařízení bylo v pořádku a v činnosti. Vše tedy nasvědčuje pochybení řidiče kamionu,“ řekla mluvčí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Osobní vlak mířil do Olomouce z Moravského Berouna.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Olomouce a hasiči Správy železniční dopravní cesty. „Obě vozidla zajistili proti vzniku požáru a pomáhali s přestupem zraněných cestujících do přistavené tramvaje, kde si je přebírala zdravotnická záchranná služba,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na místě byli záchranáři, vyšetřovatelé i vyprošťovací technika. Železniční provoz mezi Olomoucí a Velkou Bystřicí byl ráno zastaven, místo vlaků mohli cestující využít náhradní autobusovou dopravu. Vlaky se na dráhu vrátily před devátou hodinou, po deváté hodině byl obnoven provoz také tramvají a aut.