Liberec pořídil starší kloubové autobusy. Zastávky jsou na ně krátké

Události v regionech: Liberec musí kvůli kloubovým autobusům upravit zastávky (zdroj: ČT24)

Liberec nakoupil pro svou městskou dopravu ojeté autobusy – mezi nimi i několik kloubových. Teprve když  byly nasazené do provozu, zjistilo se, že se nevejdou do zastávek ve městě. Ty navíc ve většině případů neumožňují bezpečný nástup či výstup. Na řešení už se pracuje, zastávky městské dopravy se budou přestavovat. Opravy vyjdou radnici nejméně na deset milionů korun.

Kloubové autobusy jsou o šest metrů delší než standardní dvanáctimetrové vozy, které dopravní podnik dosud převážně využíval.

„Současné zastávky ve většině případů bezpečné nastupování a vystupování z kloubových autobusů neumožňují a řada z nich je navíc poškozená intenzivním provozem,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. 

Například na zastávce Horní Kopečná se při zastavení osmnáctimetrový kloubový autobus nedokáže srovnat s obrubníkem. Podobně to vypadá i na dalších libereckých zastávkách. Řidiči proto mnohdy musí zastavovat dál od nich.

Oprava začne nejdřív v příští sezoně

Město potřebuje opravu zastávek urychlit. Nestihne to ale dřív než v příští stavební sezoně. Na některých místech práce spojí s opravou poškozeného asfaltu a odstraněním jiných nedostatků. 

Podle náměstka libereckého primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) se budou zastávky opravovat postupně. „Budeme měnit podloží tak, aby tam nebyly vyjeté koleje. Zastávky budeme prodlužovat a někde třeba zvyšovat nástupní hranu, aby se zejména starším a imobilním lépe nastupovalo,“ uvedl Šolc. 

Zastávky by podle něj měly vypadat jednotně. Jejich podoba by měla vzejít z urbanisticko-architektonické studie, kterou si město nechá zpracovat.

Jako jedna z prvních by se měla dělat zastávka u radnice. Její součástí je i meteobudka, která částečně zasahuje do silnice. Kvůli ní nemohou kloubové autobusy zajet až k rohu chodníku. „Lidé, kteří mají zhoršenou pohyblivost, tak musejí z chodníku sestoupit na vozovku a teprve pak na ten vysoký schod do autobusu,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Dodal, že kvůli tomu dostal i několik stížností.