Nemocnicím dochází peníze. Kvůli koronaviru nakoupily pomůcky a omezily výkony, za které jsou ale placené

Události: Některým nemocnicím hrozí kvůli šíření koronaviru ekonomické problémy (zdroj: ČT24)

Nemocnice vyjde boj s koronavirem na stovky milionů korun. Některé se proto dostávají do potíží a hrozí, že budou muset omezit nákupy nových přístrojů nebo investice, a i přesto hrozí, že na konci roku budou ve ztrátě.

Nemocnice dostávají od pojišťoven sice dál zálohy na operační výkony, jenže pokud se systém úhradové vyhlášky nezmění, budou muset pojišťovnám tyto peníze zase vracet. Kvůli šíření koronaviru totiž nemocnice operační výkony omezily, zároveň ale musely nakupovat ochranné pomůcky za desítky milionů korun.

Například jičínskou nemocnici – se spádovostí pro 100 tisíc obyvatel, obratem 900 milionů a lůžky pro 500 lidí – drží nad vodou zálohy pojišťoven. Už teď ale vedení nemocnice tvrdí, že ať bude vývoj jakýkoliv, letos skončí hospodaření ústavu v červených číslech.

„V tuto chvíli nám klesly výnosy, očekáváme to o zhruba 40 procent, tedy asi 20 milionů korun. Jak se s tím popasujeme, zatím nevíme, protože není v naší moci, abychom propad dokázali uhradit jiným způsobem,“ varoval ředitel jičínské nemonice Tomáš Sláma.

„My jsme samozřejmě v našich nemocnicích přechodně zastavili některé zbytné investice,“ potvrdila mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Stejný problém řeší i v sousedním kraji. Pět nemocnic Pardubického kraje stál boj s koronavirem zatím 90 milionů korun. Ztráta na konci roku tak může přesáhnout částku 350 milionů korun.

„Ve chvíli, kdy bude docházet k nárůstu poskytované péče, bude dramaticky stoupat například i spotřeba respirátorů,“ upozornil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Tomáš Gottvald.

Problém přiznal i hejtman Pardubického kraje. „Postupně se mohou naše nemocnice dostat do problémů se splácením faktur. Bude-li pokračovat tato situace i v dalších letech, tak se můžeme dostat do fáze insolvence,“ varoval Martin Netolický (ČSSD).

Jihomoravský kraj už odhadl ztrátu svých nemocnic za březen a duben až na 300 milionů korun. Krajské ústavy proto jednají o tom, aby zdravotní pojišťovny nekrátily v letošním roce měsíční platby a zálohy kvůli neprovedeným výkonům.

Vláda tento týden schválila návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o 500 korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších 200 korun. S navýšením plateb počítá i návrh rozpočtu, který zvyšuje letošní schodek na 300 miliard korun. Zákon už podepsal prezident Miloš Zeman; ministerstvo financí v něm kvůli platbám za pojištěnce navýšilo státní výdaje o 39,9 miliardy korun.