Obnova Malých lázní v Náchodě je v plném proudu. Lidé se mohou těšit na vodu z pramene

V Náchodě se mohou těšit na minerální vodu z pramene (zdroj: ČT24)

Obnova takzvaných Malých lázní v Náchodě, městské části Běloves, je v poslední fázi. Ještě do konce roku by si lidé mohli chodit načepovat minerální vodu, která tam poteče ze dvou certifikovaných vrtů. Náchod na svých pozemcích dokončuje lázeňskou kolonádu a čeká na instalaci zařízení, které novou minerálku zbaví nadlimitních hodnot arzenu.

Před třemi lety nechalo město Náchod na louce v Bělovsi vyhloubit vrty, kterými získalo nové zdroje minerální vody. Z těchto dvou stometrových vrtů může město pro lázeňské účely čerpat necelé dva litry vody a šest litrů plynu za vteřinu. „Je ostrá, bez jakékoli příchuti, není slaná,“ charakterizuje chuť vody místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka (ČSSD).

Zatímco lázeňská vila se návštěvníkům po generální přestavbě otevře na jaře, minerální vodu, která na kolonádě poteče ze třinácti pítek, čeká od poloviny prosince první zimní sezona. Díky vyhřívanému zimnímu pítku poteče voda i při nízkých teplotách. Příští rok začne radnice upravovat sousední půlhektarovou louku s vrty na lázeňský park a také projektovat stavbu ambulantních pavilonů pro uhličité koupele.

Dostavba lázní po zimní přestávce začala v květnu. Zajišťuje ji firma Průmstav Náchod za 12,3 milionu korun bez DPH (14,95 mil. Kč s DPH). V Náchodě jde o první hmatatelný krok k obnově lázeňství v městské části Běloves po více než 20 letech. Lázně by měly léčit kardiovaskulární systémy, obezitu a gynekologické problémy.

Lázně předloni na podzim rozestavěla firma, se kterou radnice kvůli neplnění smlouvy ukončila spolupráci. Prostavěla přes šest milionů korun bez DPH a staveniště předala městu na konci loňského roku.

Dech první republiky

Na projekt obnovy Malých lázní radnice získala třináctimilionovou dotaci z evropského programu česko-polské přeshraniční spolupráce. Projekt spočívá v obnově a využití historického areálu Malých lázní.

Středem bude replika prvorepublikové vily Komenský, v níž bude expozice o historii lázeňství a kavárna. Poblíž jsou už i nové vrty, tedy nový zdroj pro lázně. U vily vzniká kolonáda s pramenem minerálky dovedené z nových vrtů.