Spor o rekonstrukci školy v Hradci Králové by mohl skončit. Kompromisní dohodu ale zastupitelé odmítají

UvR: Spor o rekonstrukci školy Střezina by mohl skončit (zdroj: ČT24)

Spor o rekonstrukci umělecké školy Střezina se možná blíží ke smíru. Hradec Králové zaplatí firmě Prima jako odstupné za nedokončenou zakázku 8,5 milionu korun, shodly se na tom obě strany. Fima měla školu opravit celkem za 160 milionů korun, po zahájení rekonstrukce ale odstoupila údajně kvůli chybám v projektu a od města pak dostala výpověď. Následně žádala podle radnice o příliš vysoké odstupné. Teď záleží na tom, zda kompromisní výši náhrady pro firmu podpoří zastupitelé města. A někteří už avizovali, že s ní nesouhlasí.

Oprava školy Střezina měla být jednou z největších veřejných zakázek v Hradci Králové za posledních deset let. Místo toho se teď jedná alespoň o odstupném. Firma totiž od zakázky po jejím začátku odstoupila a namítla, že podle projektu se stavět nedalo. Radnice tvrdí pravý opak.

Ještě předchozí vedení města primátora Zdeňka Finka (HDK) domluvilo dohodu o narovnání. Tu teď noví radní posílají bez projednání přímo zastupitelům – ale bez posudku.

„Jednání mezi společností Prima a Statutárním městem Hradec Králové ve věci Dohody o narovnání bylo velice korektní, se záměrem vypořádat vzájemná práva a závazky,“ komentoval dohodu advoktát firmy Prima Petr Moník.

Rekonstrukce ZUŠ Střezina se nedokončila
Zdroj: ČT24

To ale ještě nemusí znamenat konec sporu. Někteří zastupitelé ze současné koalice hnutí ANO, ODS a Zelených, ale i z opozice mají problém dohodnutých 8,5 milionu korun firmě zaplatit. „Odvedli práci zhruba za 2 miliony korun,“ namítl hradecký zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) už loni v srpnu.

„Nejsem přesvědčen o tom, že by Prima utrpěla škody v rozsahu 8,5 milionu korun,“ říká rovněž náměstek hradeckého primátora Jiří Bláha (ODS). 

Proti jsou také Piráti. „Jen tak odhlasovat, že dáme osm milionů, to se mi nezdá dobré. Já pro to hlasovat nebudu,“ dodává opoziční zastupitel Pavel Vrbický (Piráti).

Jako na staveništi, stěžuje si ředitel školy

Loňské zahájení stavby donutilo školu provizorně sestěhovat nábytek a potřeby, kam se dalo. „Pořád jsme na staveništi. Asi na věčné časy a nikdy jinak,“ stěžuje si dnes ředitel školy Karel Šust.

Skepticky také vidí další podobu oprav umělecké školy. „Pomalu ztrácím víru i v tomto,“ dodal Šust.