Spor o renovaci hradecké umělecké školy: Firma odmítá vrátit stavbu radnici a žádá náhradu

Události ČT: Opravu ZUŠ v Hradci provází problémy. Stavební firma odmítá vrátit stavbu (zdroj: ČT24)

Potíže s nepovedenou zakázkou na opravu královéhradecké Základní umělecké školy Na Střezině za téměř 160 milionů korun se stupňují. Firma Prima odmítá vrátit staveniště radnici. Od zakázky přitom odstoupila a současně dostala výpověď. Navíc od města požaduje bezmála sedmnáct milionů korun.

Firma měla už začátkem prázdnin staveniště vrátit městu. Opravy školy se vzdala, tvrdí, že podle špatného projektu se nedalo stavět. Současně jí radnice smlouvu kvůli neplnění vypověděla.

V srpnu ale firma přišla s požadavkem náhrady. Vyčíslila ji na 16,8 milionu korun. Chce zaplatit ušlý zisk, služby advokáta a další položky.

„To je nehorázný požadavek, abychom jim platili uniklý zisk z celého objemu stavby. Oni odvedli práci zhruba za dva miliony korun,“ řekl královéhradecký zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM). „Částka je absurdní. Předpokládám, že to na nás firma na úvod jednání zkouší,“ podotkl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (nestr.).

Bez přístupu na staveniště není radnice schopna vypsat nový tendr

Prima napsala, že staveniště vyklidila, ale musí na něm zůstat dočasná zabezpečující konstrukce. Kdy ho předá městu, neuvedla. „Budeme trvat na soudním vyklizení staveniště a bude se jednat o neoprávněné užívání,“ upozornil Vedlich s tím, že městu hrozí újma.

Radnice chce připravit a vypsat nový tendr, za dané situace to ale není jednoduché. „Musíme sepsat to, co bylo provedeno, udělat nový výkaz výměr a tam potřebujeme přístup na staveniště. Dokud ho nebudeme mít, tak nejsme schopni nový tendr vypsat,“ uvedl Štěpán.

ZUŠ v Hradci Králové
Zdroj: ČT24

Navíc se blíží začátek školního roku. Na největší uměleckou školu v kraji dochází téměř dva a půl tisíce dětí. Radnice musí staveniště zabezpečit kvůli riziku úrazů.

Potíže s tendrem na rekonstrukci školy se táhnou od začátku. Společnost Prima předložila nejnižší cenovou nabídku, radnice ji ale ze soutěže vyřadila a vybrala sdružení Stako a Geosan. Po odvolání proběhlo druhé vyhodnocení tendru, kde Prima zvítězila. Letos se také ukázalo, že byla podepsána špatná verze smlouvy.