Firmy se hádají kvůli ZUŠ v Hradci. Škola už přes rok marně čeká na opravu

Firmy se hádají kvůli opravě ZUŠ v Hradci (zdroj: ČT24)

Opravu Základní umělecké školy Na Střezině v Hradci Králové provází spory a vyhrocená atmosféra. U zakázky za 160 milionů korun předložila nejnižší cenu firma Prima, radnice ji ale nejdříve ze soutěže vyřadila. Při druhém vyhodnocení tendru ji naopak vybrala jako vítěze. S tím se ovšem nechce smířit původně vítězné sdružení Stako a Geosan. Přestavba školy už kvůli tomu nabrala zpoždění asi jeden a půl roku.

Jediným kritériem hodnocení tendru byla cena. Soutěž ale nejprve vyhrálo sdružení Stako a Geosan, které bylo až na druhém místě. Prima, která nabídla cenu o tři miliony nižší, byla v prvním kole vyloučena.

Rozhodlo o tom pár pytlů suché betonové směsi za dva tisíce korun. Firma podle magistrátu nedoložila původ, trvanlivost ani podezřele nízkou cenu materiálu. Prima se ale odvolala a naopak poukázala na to, že konkurent, který zakázku získal, nesplnil podmínku dvou referenčních školských staveb.

Soutěž na opravu ZUŠ Na Střezině
Zdroj: ČT24

Sdružení firem to sice odmítlo, radnice ale první výsledek anulovala a vrátila soutěž na začátek. Ustanovila i novou hodnotící komisi, která původně vyloučenou Primu vybrala jako vítěze. „To nemohlo a nemělo dopadnout jinak,“ poznamenala k rozhodnutí advokátka Primy Jitka Moníková.

Spor možná skončí u antimonopolního úřadu

Tendr běží od loňského září a dávno se už mělo stavět. Ještě dlouho se ale zřejmě nic dít nebude. S novým výsledkem soutěže totiž nesouhlasí původní vítěz. „Samozřejmě se budeme bránit. Firma Prima měla být vyloučena. Pokud nebudeme úspěšní s námitkou, tak chceme dát námitku k ÚOHS,“ konstatoval majitel firmy Stako Petr Kulda. 

Tendr byl vyhodnocený ještě podle původního zákona o veřejných zakázkách. Už rok platí nový zákon, podle kterého už nemusí být nabídnutá cena jediným kritériem. V úvahu se může brát třeba i kvalita. Podle Dana Jiránka ze Svazu měst a obcí to ale stejně podobným průtahům nezabrání. Stížnostmi firem se úřady stejně musí zabývat.