Oprava ZUŠ v Hradci Králové je opět v problémech. Podle zhotovitele nejde stavbu dokončit

Opravu umělecké školy v Hradci provází dál problémy (zdroj: ČT24)

Jedna z největších veřejných zakázek v Hradci Králové se opět topí v problémech. Oprava základní umělecké školy za 155 milionů korun sice po řadě průtahů nedávno začala, zhotovitel – firma Prima – si ale nyní stěžuje na zásadní vady projektu. Tvrdí, že stavba se podle něj nedá dokončit. Radnice to odmítá.

„Podle dokumentace, tak, jak je dnes dána, není možné dílo provést,“ tvrdí právní zástupce firmy Prima Pavel Moník. Konkrétní chyby ale označit nechtěl. Radnice naopak trvá na tom, že projekt je v pořádku.

„Podle dokumentace se dá stavba dokončit. Museli přesně vědět, do čeho jdou. Znali dokumentaci i výkaz výměr,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Připustil pouze to, že materiál od vyhlášení soutěže zdražil, a tak se stavba může proti nabídce Primy o 20 až 30 milionů prodražit. Firmě tak hrozí, že prodělá.

Zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) proto radnici doporučil, aby smlouvu s Primou ukončila, projektovou dokumentaci včetně rozpočtu opravila a vypsala nové výběrové řízení na dodavatele.

Učitelé i více než dva tisíce žáků jsou tak opět v nejistotě, co se bude dál dít. „Pořád měníme plány, kdy se budeme stěhovat,“ uvedl ředitel ZUŠ Hradec Králové Karel Šust.

Opravu školy Na Střezině provází spory už od počátku. Společnost Prima předložila nejnižší cenovou nabídku, radnice ji ale ze soutěže vyřadila a vybrala sdružení Stako a Geosan. Po odvolání proběhlo druhé vyhodnocení tendru, kde Prima zvítězila. Nyní tvrdí, že když se opraví projekt, stavbu dokončí.