Podvodníci zneužívají jména realitních kanceláří. Od lidí vybírají zálohy

UvR: Podvodníci se vydávají za konkrétní realitní kanceláře (zdroj: ČT24)

Některé realitní kanceláře se stávají terčem podvodů. Jejich jmény jsou na internetu zdánlivě velmi výhodně nabízeny byty k pronájmu, a když zájemce začne komunikovat, podvodník ho vyzve k zaplacení zálohy.

Podvodné inzeráty vypadají lákavě až podezřele výhodnou cenou. Věrohodnost jim dodává i umístění na poměrně známém realitním webu. Část lidí proto peníze na účet podvodníků odeslala.

Jen o uplynulém víkendu objevila majitelka královéhradecké realitní kanceláře Jana Koppová sedm desítek inzerátů, se kterými její firma nemá nic společného. Přestože to tak na internetu vypadalo.

„Zneužili jméno naší firmy. Například mého syna uvedli jako makléře. Ty nabídky vypadají, jako když je skutečně vytváří realitní kancelář,“ říká Koppová.

Sama se o podvodu dozvěděla od lidí, kteří jí telefonovali poté, co se nedovolali na falešné číslo. Podvodník přitom spoléhal na e-mailovou komunikaci, kde reagoval v angličtině.

„Lidé by jistě měli zbystřit v okamžiku, kdy například českou organizaci zastupuje přes e-mail někdo, kdo s nimi komunikuje anglicky nebo lámanou, kostrbatou češtinou. A samozřejmě bych byl velmi opatrný, kdybych posílal peníze předem,“ varuje mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský.

Královéhradečtí policisté už falešné inzeráty prověřují a podvedené klienty vyzývají, aby je kontaktovali.

Průměrné ceny bytů v krajských městech ve 3. čtvrtletí 2016
Zdroj: CenováMapa.org