Radnice ve Vrchlabí přišla o jeden a půl milionu korun

Hradec Králové - Půl druhého milionu korun zmizelo z pokladny Městského úřadu ve Vrchlabí. Radnice zaplatila za zboží, které nikdy nedostala. K podvodu se přiznal bývalý vedoucí její správy. Policie ho už obvinila.

Děravět jako ementál začal rozpočet vrchlabské radnice možná už před pěti lety. Nikdo si toho nevšimnul, i když vedoucí odboru vnitřních věcí úřadu Roman Lustyk vykazoval časté nákupy kancelářské techniky či drobného spotřebního materiálu. „On vlastně jako fyzická osoba podnikal, fiktivně dodával zboží, jehož nákup sám schvaloval a nechával si to proplatit. Platilo se tak za zboží, které se tady neobjevilo,“ říká tajemník Městského úřadu Vrchlabí Pavel Řehák.
 
Na radnici nevěděli, že úředník obchoduje. Kolegům ani nadřízeným Romana Lustyka nebylo podezřelé ani to, že pro úřad od své firmy „nakoupil“ třeba tisíce zářivek. Drobné podvody mu procházely. „Při sledování položek jsme zjistili neúměrně vysoké čerpání a při kontrole jsme objevili pravidelně se opakující platby,“ doplňuje Pavel Řehák. „Kauza vznikla na radnici asi nedostatečnou kontrolou systému a kontrolních mechanismů. Odpovědnou osobou v době těchto nesrovnalostí byl pan tajemník Žďárský,“ tvrdí radní Jiří Novák. „Rozpočet úřadu je zhruba 45 milionů korun. Kdyby měl tajemník podepisovat každý výdajový doklad v hodnotě například 100 Kč, to bychom nedělali nic jiného,“ brání se bývalý tajemník úřadu Jiří Žďárský.     
 
Pokutu dostala pokladní radnice, která proplácela účty bez podpisů nadřízených. Roman Lustyk se podle tajemníka přiznal. „Uvedenému muži bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu podvodu, za který mu hrozí trest odnětí svobody až ve výši osmi let,“ informuje mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Trutnově Udo Ertner.
 
Roman Lustyk odmítá s novináři hovořit.