V Želešicích naměřili azbest. Podle odborníků pochází z kamenolomu

Nebezpečná azbestová vlákna ve vzduchu naměřili inspektoři v Želešicích na Brněnsku. Hlavním zdrojem je podle odborníků lom, který těží kámen s přirozeným obsahem azbestu. Jihomoravský kraj teď jedná s provozovatelem o zpřísnění podmínek provozu.

Jak čisté je ovzduší v obci, kde je kamenolom, měřili inspektoři ze dvou akreditovaných společností. Na místa, kam lidé chodí nejčastěji, nainstalovali 16 přístrojů. V jednom případě zjistili překročení doporučeného limitu skoro trojnásobně.

„Naměřená byla hodnota 2850 vláken na metr krychlový. V obci se běžně používá kamenivo, které obsahuje azbest, při stavebních úpravách a je potřeba, aby se eliminoval únik vláken. To bohužel nikdo nesleduje,“ popsala vedoucí inspekčního orgánu a zkušební laboratoře Zoja Guschlová.

Před třemi roky museli hygienici kvůli azbestu dokonce zavřít školu. Při vysokých koncentracích a dlouhodobém působení může totiž tento minerál vážně poškodit zdraví. Inspektoři i místní mají o viníkovi jasno, za problém podle nich může lom. Těžební společnost se ale brání, že prašnost omezuje na minimum.

„V září jsme informovali všechny naše zákazníky o povinnosti, která bude vyžadována, že veškerá vozidla, která opouští kamenolom, musí být zakrytá plachtou,“ uvedl ředitel společnosti Kámen Zbraslav pro Moravu Zdeněk Pavlík.

Brněnští silničáři už používají štěrk z jiného lomu

Další opatření budou muset přijmout kvůli nové vyhlášce, která začne platit od ledna. Kámen z místního lomu využívali i silničáři na zimní údržbu silnic, od toho už ale upustili. Od loňské zimy používají štěrk z jiného lomu i brněnští silničáři. Radnice si totiž nechala zpracovat analýzu, která azbest v posypové drti z Želešic potvrdila.

Podobných lomů je podle Asociace pro odstranění azbestu několik desítek po celé republice. Státní zdravotní ústav teď připravuje dokument, který má výskyt nebezpečné látky zmapovat.

„Je to vlastně inventura problému. Je to materiál, který shrne dostupné informace o platné legislativě zacházení s odpady,“ řekla Helena Kazmarová ze Státního zdravotního ústavu. Dokument by měl zároveň sloužit i jako podklad pro vytvoření Národního programu na odstranění azbestu.