Vincentka zase teče. V Luhačovicích skončili s opravami

Luhačovická Vincentka se otevřela veřejnosti (zdroj: ČT24)

Luhačovice mají zpět svou dominantu. Opravenou halu Vincentka, ve které vyvěrá stejnojmenný léčivý pramen. Ročně se ho napije bezmála milion návštěvníků Luhačovic. Naopak problémy se znečištěním sirného pramene řeší v Šitbořicích na Břeclavsku. Rozbory v něm objevily bakterie.

Bezmála roční vynucená pauza skončila. Léčivá voda, ať už teplá nebo studená, znovu slibuje úlevu každému, kdo se jí napije. Hala Vincentka, která zastřešuje nejznámější luhačovický pramen, vypadá opět jako v roce 1947.

Při návratu do původního strohého, ale účinného funkcionalistického stylu dostaly jedinou výjimku dvě mozaiky, které do haly přinesl budovatelský socialismus. „Jsou nedílnou součástí doby, jako celý socialismus, tak proč je popřít,“ uvedl generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Vyleštěný kubánský mramor u pítek ale střídá bláto na kolonádě. Stomilionová investice do lázeňského korza ještě hotova není. Po skončení oprav budou návštěvníci lázní těžko hledat pramen Amandka, který tam vyvěral. I ten na kolonádě nahradí luhačovická „hvězda“ – Vincentka. „Bude to místo, kde si návštěvník Luhačovic dá Vincentku i v době, kdy bude hala zavřená,“ řekl Bláha.

Vydatnosti Vincentky pauza nijak neublížila. Luhačovice navíc mohou nabídnout i další léčivý pramen, Ottovku, který měl v minulosti problémy s kvalitou vody. Znečištění ale pominulo a altán uprostřed Luhačovic je znovu ideálním místem pro pitné kúry i romantické schůzky.

V Šitbořicích bojují s bakteriemi

Zatímco v Luhačovicích panuje spokojenost, v Šitbořicích na Břeclavsku řeší problémy se znečištěním pramenu Štengar. Ten podle posledních hydrogeologických rozborů zamořily bakterie. Příčiny vedení obce zatím nezná.

Pití vody je tak v těchto dnech na vlastní riziko. Podle hygieniků koliformní bakterie samy o sobě pro zdravého člověka nebezpečné nejsou, voda ale přesto může být závadná. 

„Především indikují to, že voda není v pořádku, že tam dochází k fekálnímu znečištění a může tam být ještě řada dalších mnohem nebezpečnějších, případně i patogenních mikroorganismů,“ popsal hygienik jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk.

Voda s vysokým obsahem síry, který je příčinou jejího nezaměnitelného zápachu, měla přitom pomáhat i při léčivých koupelích. Právě kvůli jejich zprovoznění v sokolovně rozbory na výskyt bakterií poukázaly. Na rozdíl od Luhačovických si tak musí obyvatelé Šitbořic pramen odepřít a nahradit jej kupovanou vodou.