Kampus Masarykovy univerzity je dokončen

Brno - Masarykova univerzita dnes otvírá v Brně-Bohunicích jeden z největších a nejnákladnějších projektů v akademické sféře posledních let. Univerzitní kampus tvoří celkem 24 výukových a výzkumných pavilonů. Součástí je informační centrum s knihovnou a studovnami, výukové centrum s aulou a posluchárnami a sportovní hala. Areál bude sloužit zhruba 5000 studentů a 1000 pedagogů a výzkumných pracovníků z lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.

„Úspěšným uskutečněním projektu kampusu se Masarykově univerzitě podařilo splnit bezmála 100 let starý cíl zakladatelů univerzity, kteří usilovali o vybudování zázemí odpovídajícího významu druhé české univerzity,“ uvedl při slavnostním otevření rektor školy Petr Fiala.

Kampus je srdcem nové městské čtvrti, krytá lávka jej spojuje s Fakultní nemocnicí Brno i novým obchodním střediskem. Soukromý investor chystá výstavbu ubytování pro studenty a pedagogy.

Celý kampus si mohou zájemci prohlédnout na stránkách Masarykovy univerzity. Virtuální prohlídka návštěvníky zavede do nové auly, knihovny, sportovní haly, akademické restaurace, nabídne pohled ze spojovací lávky, ale i na celý areál.

Celkové náklady na stavbu kampusu dosáhly 4,972 miliardy korun. Projekt je financován ze státního rozpočtu podporovaného úvěrem Evropské investiční banky, z vlastních zdrojů Masarykovy univerzity a z prostředků města Brna. Stavební práce začaly v roce 2003. První objekty kampusu škola zprovoznila v roce 2005, další potom v letech 2007 a 2009.

Kolem kampusu zřejmě postupně vyroste řada dalších souvisejících vědeckých, výzkumných a univerzitních pracovišť, počítá se také s rozvojem služeb. Zastupitelstvo Brna projednalo i změnu územního plánu, která umožní přivést ke kampusu tramvajovou trať a trolejové vedení.

Univerzitní kampus v Bohunicích
Zdroj: Masarykova univerzita