Stát chystá prodej leteckého střediska v Ruzyni. Školí se v něm piloti i stevardi z celého světa

Stát se připravuje na prodej výcvikového střediska Czech Aviation Training Centre (CATC), které působí na pražské Ruzyni. Na simulátorech boeingů, airbusů a dalších letadel se ve středisku učí piloti i stevardi. Centrum spadá pod Řízení letového provozu, které se stará o navigaci nad Českem.

„Dozorčí rada Řízení letového provozu pověřila generálního ředitele Jana Klase, aby zpracoval případný prodej tohoto výcvikového střediska,“ oznámil ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Zdůraznil, že stát se musí na prodej střediska připravit. „Bude-li se prodávat, tak chci vidět řádné ocenění, řádnou soutěž,“ řekl.

Výcvikové středisko CATC nabízí trénink a vzdělávání leteckého personálu včetně pilotů či letušek. Jen v loňském roce trénovalo v Ruzyni 153 pilotů a několik stovek stevardů z patnácti zemí světa. Centrum poskytuje i školení na konkrétních typech letadel. Loni například středisko nabídlo plně pohyblivé letové simulátory pro piloty letadel Airbus A320neo a Boeing 737 MAX. 

Sezonu před dvěma lety ukončilo centrum v zisku. „V roce 2018 dosáhlo výcvikové středisko obratu 240 milionů korun při zisku šest milionů korun,“ uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Podnik spravuje středisko od roku 2012, kdy ho převzal od Českých aerolinií, a to za kupní cenu 280 milionů korun, jak uvádí výroční zpráva Řízení letového provozu za předloňský rok.