Veřejnou dopravu v Lounech zkomplikuje omezení kvůli stavbě dálnice D7

Dopravu v Lounech zkomplikuje od 12. června částečná uzavírka mimoúrovňové křižovatky Louny-východ, z Loun na Prahu tímto křížením nebude možné vyjet. Omezení v době stavby, která silnici I/7 přebuduje na dálnici, bude trvat asi devadesát dní. Město by si přálo, aby se termín zkrátil.

Místostarosta Loun Pavel Csonka (ČSSD), který má v gesci dopravu, očekává, že omezení přinese problémy hlavně ve veřejné dopravě. „Spoje, které zajíždějí na autobusové nádraží, budou muset přes intravilán našeho města,“ řekl. Občany prosí o trpělivost.

Omezení by mělo trvat devadesát dnů. Město by si přálo, aby se termín zhruba o třetinu zkrátil. Důvodem je, že se termín přestavby kryje s letními prázdninami, kdy lidé jezdí z Loun směrem na Prahu nejčastěji. Místostarosta upozornil, že se s omezením nebude krýt oprava kanalizace v ulici 28. října. Původně měla rekonstrukce trvat do srpna, stavební firma ale skončí dřív. „Budeme muset být tolerantní, ale všichni chceme, aby byla dálnice dokončena,“ dodal Csonka.

D7 - Zkapacitnění obchvatu Loun
Zdroj: ŘSD ČR

Úsek bude zpoplatněný

Budoucí přes šest kilometrů dlouhý úsek dálnice D7 by měl být zpoplatněn. Starosta Milan Rychtařík (ANO) má za to, že pokud se tak stane, nákladní doprava nebude úsek využívat. Bude jezdit centem města, uvedl. Vedení samosprávy se ještě setká se zástupci ministerstva dopravy a chtějí jednat o výjimce. Z prvního jednání podle Rychtaříka vyplynulo, že město výjimku mít nebude. „Uděláme všechno proto, abychom trvalou výjimku získali. Pokud se nám to podaří, bude to velká sláva,“ řekl.

Dálniční úsek D7 u Loun chce Ředitelství silnic a dálnic otevřít na podzim, řekla mluvčí státního podniku Dana Zikešová. Zároveň stavbaři pracují na úseku u Chlumčan. „Pokládáme asfaltové vrstvy na prvním kilometru levého jízdního pásu, probíhá těžba materiálu ze zářezu, práce na středové kanalizaci a výstavba všech mostních objektů,“ uvedla mluvčí. Přibližně sedmdesát procent dálnice by mělo být v provozu od letošního prosince. První tři kilometry dálnice ve směru od Prahy na Chomutov bude doprava vedena ve všech čtyřech jízdních pruzích. Od Mostu přes Smolnický potok bude obousměrný provoz sveden do jednoho jízdního pásu.