Už osm tisíc přestupků zaznamenaly nové radary v Hradci Králové. Radnice plánuje změny

Změny v dopravě v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Od začátku května zaznamenaly radary nového inteligentního systému v Hradci Králové osm tisíc přestupků. Nejvíc jich evidují strážníci na výpadové silnici směrem na Jičín. Radnice chce proto udělat změny v povolené rychlosti. Chce, aby byl úsek přehlednější.

Podle strážníků jsou řidiči zvyklí na rychlost šedesát kilometrů v hodině na celém hradeckém okruhu. Motoristé tak často zapomínají, že světelná křižovatka tuto rychlost ruší. Radnice teď proto plánuje zavést změny. „Chceme úsek vyznačit zřetelněji,“ vysvětlil 1. náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS).

K překročení povolené rychlosti dochází hlavně v nočních hodinách. „Tam jsou přestupky v řádech tisíců za měsíc,“ řekl velitel dopravní skupiny městské policie Pavel Süke. „Určitě by bylo dobré změnit místní úpravou rychlost na šedesátikilometrovou, protože v tomto úseku je komunikace široká, přehledná,“ dodal.

Třicítka u škol

Město bude usilovat i o navrácení omezení rychlosti na třicet kilometrů v hodině ke třem hradeckým školám, kde teď platí rychlost padesát kilometrů v hodině. „Určitě chceme, aby se tam vrátily třicítky, protože si myslíme, že pro zajištění bezpečnosti dětí na přechodech je tato rychlost adekvátní,“ poznamenal Hloušek.

Magistrát chce snížit povolenou rychlost na třicet kilometrů v hodině i u Základní školy Malšova Lhota. Zařízení bude rozlišovat dobu, kdy chodí děti do školy. V době svátků a školních prázdnin bude vypnuté. „Oba dva úseky jak od Svinar, tak od Hradce jsou nebezpečné tím, že je tam zatáčka,“ řekla ředitelka školy Iva Trojnová.

Výnosy z pokut řidičů budou z velké části vkládány do rozvoje dopravy, především ale do výstavby cyklostezek.