Kvůli ptačí chřipce dají veterináři na Karvinsku utratit dalších 14 tisíc krůt

Veterináři dají utratit přes 14 tisíc krůt v hospodářstvích, jež jsou v Rychvaldě na Karvinsku v blízkosti chovu, kde se tento týden objevila ptačí chřipka. Ptáci začali hynout i v těchto dvou hospodářstvích, kde se nákaza také potvrdila. Na farmě, kde se nákaza prokázala nejdřív, veterináři ve spolupráci s hasiči během středy a čtvrtka utratili přibližně 15 tisíc krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„V dalších dvou hospodářstvích začaly být vyšší úhyny. Máme tam odebrané vzorky. Začíná se s utrácením, přestože výsledek ještě nemáme v ruce, ale velice pravděpodobně bude také pozitivní,“ řekl Vorlíček po 13:00. Takovým hospodářstvím se říká kontaktní a mluvčí řekl, že když jsou podle zkušeností veterinářů tak blízko, šíření nákazy se tam nedá zabránit. Po 15:00 mluvčí SVS řekl, že vyšetření vzorků nákazu ptačí chřipkou potvrdila. 

V obou hospodářstvích je podle Vorlíčka dohromady okolo 14 200 krůt. „Legislativa nám umožňuje začít s utrácením, i když ještě nemáme výsledky vyšetření vzorků. Souvisí to i s logistikou, protože hasiči teď mají techniku na místě,“ doplnil mluvčí.

Od rána dvacet hasičů pokračovalo s likvidací utracených zvířat. „Hasiči vstupují do nebezpečného prostoru v ochranných oblecích, rukavicích a holínkách přilepených izolačními páskami k oblekům a maskami s filtry. Mrtvé krůty vynáší ručně, přičemž váha jedné krůty je 14,5 kilogramu,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Nyní budou hasiči postupovat stejně jako v prvním případě: před likvidací zvířat utěsňují halu a vytyčí nebezpečný prostor. Dalším jejich úkolem po vynesení mrtvých ptáků bude prvotní dezinfekce hal. Na místě zasahují profesionální hasiči z Karviné, dobrovolní hasiči z Ostravy-Radvanic a Havířova i příslušníci záchranného útvaru v Hlučíně.

Okolo ohniska veterináři ustavili uzavřená pásma a v nich platí mimořádná opatření. „Apeluji na všechny drobnochovatele, aby ve vytyčených pásmech dodržovali striktně opatření, aby zabránili styku volně žijících ptáků s chovanou drůbeží. Nejlepší je bohužel uzavřít nebo zasíťovat, ale hlavně, aby krmivo bylo nedostupné pro volně žijící ptáky,“ řekl ve středu ředitel Krajské veterinární správy v Moravskoslezském kraji Severin Kaděrka.

V Česku jde letos o 21. ohnisko ptačí chřipky. Kromě toho byla v zemi v 18 případech potvrzena nákaza u volně žijících ptáků, z toho deset případů se týkalo racků. Dvě z těchto míst byla na konci dubna v Moravskoslezském kraji a jedno z nich přímo v Rychvaldu – nákaza byla potvrzena u uhynulých racků nalezených u rybníku Skučák. Stejným výsledkem skončilo i vyšetření uhynulých racků z nedalekého Heřmanického rybníku na okraji Ostravy.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka.