Pražské zastupitelstvo dalo zelenou směně nemovitostí se státem za 1,7 miliardy korun

Zastupitelé Prahy ve čtvrtek schválili směnu nemovitostí mezi hlavním městem a státem v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu nemovitostí v polovině dubna schválili pražští radní. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu korun, což doplatí hlavní město.

O směně jednaly obě strany dlouho, dohodu brzdil spor o výměnu pozemků na Bohdalci, která byla z nynějšího seznamu nemovitostí nakonec dočasně vyřazena a bude se o ní dál jednat.

Dále bude podle radního Adama Zábranského (Piráti) město se státem jednat o směně dalších majetků, mimo jiné o Faustově domě či zámku Veleslavín.

Praha od státu dostane kasárny v Karlíně, která zahrnují čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě 1,11 miliardy korun. V kasárnách, které jsou ve špatném stavu, město plánuje mimo jiné vybudovat byty. Kromě toho by měl mít areál i další funkce, o kterých jedná koalice. Město získá také budovu v Hybernské ulici, kam se rozšíří sousední studentský kampus, který vznikl asi před dvěma roky ve spolupráci města a Univerzity Karlovy.

Městu připadnou také dva pozemky v areálu TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, které mají hodnotu 94,76 milionu korun. Praha získá i další pozemky a budovy, a to například na Střížkově, Proseku a v Záběhlicích nebo u ZŠ Palmovka a u TJ ABC Braník.

V budoucnu město nabytím pozemků například majetkově spojí některé areály, což je případ třeba pozemku ve Vysočanech, rovněž je použije k rozšíření veřejné zeleně v Braníku nebo v Záběhlicích na stavbu sociálního zařízení a mateřské školy.

Podle části opozice město prodělá

Původně chtělo hlavní město získat také pozemky na Bohdalci, což zástupci státu dosud odmítají a zbrzdilo to jednání o směně. „Ministerstvo financí nechalo nakonec tyto pozemky vyřadit,“ řekl Zábranský. O pozemky, které stát městu nabídl, podle radního dlouhodobě usilovaly zejména dané městské části.

Opoziční zastupitelé Prahy Sobě Kristýna Drápalová a Pavel Zelenka kritizovali, že stát na rozdíl od města na směně vydělá a chybí v ní lukrativní pozemky vhodné třeba pro bytovou výstavbu. Podle Drápalové město „namísto tesly získá ojetou octavii“.

Oběma zastupitelům se také nelíbilo, že v seznamu nemovitostí chybí zmíněný pozemek na Bohdalci. „Mě to také netěší, že součástí není Bohdalec, ale i tak je tato směna důležitá. Podle zastupitele a bývalého radního Jana Chabra (TOP 09) zástupci státu nemají pocit, že by dostávali cennější nemovitosti než město.

Jednání se státem schválenou změnou neskončí. Obě strany se budou domlouvat například na tom, že by stát od města získal Faustův dům na Karlově náměstí a výjezdové stanice pražských hasičů. Město by naopak získalo zámek Veleslavín.