Zubařka podle obhajoby partnera zabila kvůli týrání. Ovládal ji, řekl advokát

Události: Soud kvůli násilné smrti léčitele (zdroj: ČT24)

Kutnohorská zubařka, která usmrtila partnera, nespáchala podle obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Muž ji dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal, uvedl advokát Martin Bugaj u pražského městského soudu. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Obhájkyně druhé obžalované Ireny Stejskalové pak přímo řekla, že usmrcený muž vytvořil sektu, jejíž členové pro něj byli schopni udělat cokoliv a počínali si jako „živoucí roboti“.

Obě ženy ve středu u pražského městského soudu využily svou možnost nevypovídat. Shodně tvrdí, že léčitel si svou smrt přál a že na ní trval, ačkoliv se mu ji snažily rozmluvit. Státní zástupkyně Jana Murínová nepokládá vliv, který muž na obžalované měl, za důvod změnit právní kvalifikaci činu z vraždy na zabití. Tuto skutečnost považuje pouze za polehčující okolnost, odpověděla na dotaz ČTK.

Pro zubařku tak žádá trest v dolní polovině sazby za předem promyšlenou vraždu, tedy v rozmezí 12 až 16 let vězení. Pro Stejskalovou chce trest na dolní hranici sazby. Za zabití by ženám hrozilo tři až deset let za mřížemi.

Usmrcený padesátiletý muž byl samozvaným léčitelem a měl kolem sebe užší okruh asi dvaceti lidí, kteří si od něj nechali radit se životem. Dvaatřicetiletá zubařka ho podle obžaloby zavraždila po půlnoci na 4. října 2022, a to v pražském bytě druhé obžalované – pětašedesátileté bývalé učitelky tělocviku Ireny Stejskalové. Ta zubařku podle státní zástupkyně utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít. Jméno zubařky nelze uvést kvůli pravidlům o ochraně obětí trestné činnosti. Počátkem loňského roku totiž žena přijala na partnerovo přání jeho příjmení.

Zubařka nevypovídala, mluvil za ni její advokát. „Cítí se být vina smrtí poškozeného. Má zájem uzavřít se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, pokud by se změnila právní kvalifikace skutku. (…) Jednala v silném rozrušení ze strachu, zmatku, omluvitelného hnutí mysli a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného,“ prohlásil.

Za zabití by ženě hrozilo tři až deset let odnětí svobody. „Dlouhou dobu ji ovládal a ona byla naučená plnit jeho pokyny,“ řekl právník o vztahu mezi klientkou a jejím druhem.  

„Skutek nelze v žádném případě kvalifikovat jako vraždu, natož vraždu úkladnou,“ míní i obhájkyně Stejskalové Andrea Vejběrová. „Poškozený doktorku Stejskalovou zcela ovládal a její vůli nahradil svou vlastní. Stejně tak ovládal celou skupinu lidí, kterou lze z odborného hlediska jistě označit jako sektu. Tito lidé byli pro něj schopni učinit prakticky cokoliv, včetně sebepoškozování a pronásledování jiných lidí,“ zdůraznila. Muž podle ní využíval manipulaci, sugesci i prvky hypnózy. Dodala, že léčitel přiměl Stejskalovou i k tomu, aby zcela odstřihla a vydědila své děti. 

Z přečtených protokolů o dřívějších policejních výpovědích zubařky vyplynulo, že s partnerem ji v době jejích vysokoškolských studií seznámila jejich společná známá Stejskalová. Nejprve zubařku „léčil“, a to tak, že přikládal ruce na její hrudník či bederní páteř. Absolvovala takto stovky sezení, za každé platila 500 korun v hotovosti. Takto podle ní léčil další stovky lidí a dříve ještě mnohem víc. „Všichni jsme ho vnímali, že pomáhá lidem, že má nějaké schopnosti,“ vysvětlila.

Žít spolu začali počátkem loňského roku poté, co jeho domácnost proti jeho vůli opustily dvě jiné ženy, které se o něj staraly. Muž byl zubařčiným prvním partnerem. Podle ní pracoval ve skladu zeleniny, měl zdravotní problémy s očima a už od jara mluvil o tom, že nechce být na světě. „Nejdřív jsem ho nebrala vážně. Pak ale říkal, že jestli ho opravdu miluji, tak ho v tom nenechám a pomůžu mu,“ popsala.

„Společenství“

Až v jednom z pozdějších výslechů připustila, že muž ji před zbytkem skupiny ponižoval, nutil ji svlékat se, spát v posteli s jinými členy společenství, přiměl ji prodat babiččin dům nebo jí vyhrožoval smrtí lidí, na kterých jí záleželo.

„Řekl mi také, že znemožním mé zemřelé matce projít nebeským očistcem. Nebyla jsem jediná, komu se tohle dělo, nebylo úniku,“ uvedla. Mimo jiné ji přesvědčoval o tom, že v minulých životech byla čarodějnice a že může za smrt své matky, protože má v sobě zlou energii, kterou ubližuje všem v okolí včetně pacientů.

„Řídil celý můj život – co budu snídat, co budu dělat. (…) Všechny nás přesvědčil, že nám vidí do hlavy a čte si každou myšlenku, takže si může načíst celý náš život a ví o člověku úplně všechno,“ dodala. Zmínila také incident, při kterém léčitel přinutil člena společenství, aby si za domnělou zradu usekl části prstů na noze.

Podle státní zástupkyně muž před svým skonem dobrovolně spolkl lék, který obstarala zubařka a který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté v přítomnosti Stejskalové řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž zemřel.

„Do poslední chvíle jsem dělala všechno pro to, abych tomu zabránila, abych mu pomohla. Jediný, kdo něco plánoval, byl on. Klečela jsem na zemi, držela ho za nohy a prosila ho, aby to nedělal,“ vypověděla dříve zubařka. Muž chtěl podle ní odejít do jiného světa, protože věřil, že v tomto světě ho lidé zradili. Její slova potvrdila v policejní výpovědi i Stejskalová. „V bytě hystericky křičela, že je možno to zastavit, že zavolá záchranáře, aby mu vypumpovali žaludek. On to razantně odmítl. Zakřičel na ni: dělej, a ona začala fungovat jako robot,“ popsala počínání zubařky.

Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval, uvedla obžaloba. Když tělo nezmizelo, ženy se společně obrátily na policii.

„Strašně mě mrzí, kam to zašlo. Nechtěla jsem, aby to tak dopadlo,“ řekla zubařka policistům. „To, co se stalo, považuji za službu duši, která potřebovala odejít,“ prohlásila Stejskalová. S mužem se poprvé setkala v roce 2007, kdy jí „diagnostikoval“ rakovinu slinivky. Následně se u něj začala léčit. Naposílala mu také peníze, které získala v restitucích. Podle ní si je k němu jen dávala do úschovy, protože jeho bankéř nabízel lepší možnost jejich zhodnocení.