Dva policejní pyrotechnici půjdou kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině před soud

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku v roce 2020. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim v případě prokázání viny hrozí šest měsíců až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

„Obžaloba byla podána u okresního soudu v Teplicích. Byla podána na dvě osoby pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Dan Anděl z krajského zastupitelství v Ústí nad Labem. Dodal, že podle obžaloby spáchali čin proto, že porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání.

Muniční sklad v Bílině vybuchl 15. září 2020. Nikomu se tehdy nic nestalo. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) tvrdí, že policisté řádně nedbali své povinnosti a z nedbalosti ohrozili osoby v okolních objektech. „Policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“ uvedla dříve mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Podle deníku Právo je obviněný ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý a jeho podřízený.

Sklad vybuchl v místní části Chudeřice. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Kvůli explozi byla uzavřena silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu pěti set metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren. Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.