Obce kolem Bohdalova na Žďársku zlepší zásobování vodou. Získaly evropskou dotaci

V Bohdalově na Žďársku a v dalších obcích napojených na stejný skupinový vodovod se zlepší zásobování pitnou vodou. Svaz vodovodů Bohdalov kvůli tomu chystá investici za 55 milionů korun. Připojí nové vodní zdroje, rozšíří kapacitu vodojemu a pořídí novou technologii úpravy vody. Na projekt dostane dotaci z evropského Operačního programu Životní prostředí.

„Po napojení dvou nových zdrojů by mělo dojít k tomu, že budeme mít nejen dostatek pitné vody, ale měla by být výrazně lepší i její kvalita,“ řekl Arnošt Juda (nestraník), starosta městyse Bohdalov.

V dřívějších suchých letech se v tomto území začal projevovat nedostatek vody, poprvé v suchém létě roku 2015. Poslední léta, kdy víc pršelo, nebyly tak zásadní problémy s množstvím vody. „Ale měli jsme problém s kvalitou, v pitné vodě se objevily metabolity pesticidů,“ řekl starosta. Svazek obcí kvůli tomu musel žádat úřady o vydání výjimky.

Se zvýšeným množstvím acetochloru ESA v pitné vodě se podle starosty potýkají i jinde v republice. Ke skupinovému vodovodu Bohdalov podle něj budou díky chystané investici připojené zdroje podzemní vody, kde podle rozborů acetochlor nebyl nebo se vyskytl jen ve výrazně podlimitním množství.

Nová technologie úpravy vody

Nová technologie úpravy pitné vody bude obsahovat uhlíkové filtry, které mohou odstraňovat například i znečištění z pesticidů. Když bude voda kvalitní, nebudou se muset filtry použít. „Ale pokud by někdy došlo k nějakým kvalitativním problémům, tak už budeme na tu nepříznivou variantu připraveni,“ řekl Juda.

Skupinový vodovod kromě městyse zhruba s dvanácti sty obyvateli zásobuje pitnou vodou také obce Březí nad Oslavou, Kotlasy a Pokojov. Nově bude propojený s vodovodem v Chroustově, protože se metabolity pesticidů vyskytují i v tamních vrtech. Dotovanou akci budou pro Svaz vodovodů Bohdalov podle věstníku veřejných zakázek provádět firmy Gremis a VHS Žďár nad Sázavou.