Bývalý ředitel ROP Severozápad u soudu změnil výpověď. Žádná zločinecká organizace neexistovala, řekl

Bývalý ředitel dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz u soudu v Litoměřicích upravil původní výpověď. Zatímco doposud v pozici spolupracujícího obviněného a později obžalovaného v kauze údajných podvodů s evropskými dotacemi uváděl, že byly vytipované projekty za Ústecký kraj, které měly dotaci dostat, v poslední výpovědi uvedl, že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce. Žádná organizovaná zločinecká skupina podle něj neexistovala. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Před soudem se z několika zločinů zodpovídá dvacet sedm lidí.

Vypovídat před krajským soudem začal Kušnierz loni. Už tehdy uvedl, že se spolupracujícím obviněným stal pod tlakem. Teď řekl, že cítil už v přípravném řízení, jak na něj policie i státní zástupce tlačí. „Chtěli po mně kauzu, a velkou,“ uvedl.

K indiciím a důkazům se podle Kušnierze postupně vytvářela legenda. „Začal vznikat příběh rozsáhlé trestné činnosti z prostředí vysoké politiky a byznysu,“ řekl s tím, že výměnou za spolupráci s policií mu byl nabídnut byt v Praze, automobil, zaměstnání v Praze a hotovost ve výši dvou milionů korun. Jmenoval i konkrétní osoby, které mu nabídku učinily. Kdyby nevyhověl, bylo mu podle jeho slov řečeno, že se vrátí do vězení. „Musel jsem poslouchat,“ řekl.

Podle něj jeho dřívější poznámky, z nichž kriminalisté čerpali, nepopisují pravdivě dění na ROP Severozápad.

Případ se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji od května 2008 do září 2011. Mezi obžalovanými jsou bývalí hejtmani, radní, podnikatelé, vysocí úředníci.

Ještě loni v říjnu Kušnierz u soudu tvrdil, že o tom, jaký projekt má podpořit, se radil i s Danielem Ježkem a Alexandrem Novákem, kteří jsou podle obžaloby hlavními aktéry organizované zločinecké skupiny.

S nikým se prý neradil, nikoho neposlouchal

V úterý ale Kušnierz řekl, že to není pravda. Uvedl, že nikoho neposlouchal, nebyl nikomu podřízený a neví o tom, že by někdo ovlivňoval hodnotící proces. Žádné informace, jak hodnotit projekty, podle aktuální výpovědi Kušnierz nedostával.

Ředitelem úřadu byl Kušnierz od prosince 2009 do března 2011, kdy byl vzat do vazby, od roku 2008 byl členem hodnotící komise. Dotační program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU už dřív vyměřila za chyby pokutu 2,7 miliardy korun. Obžalovaným hrozí až šestnáct let vězení. Většina z nich u soudu vinu odmítla.

Výpověď Kušnierze bude pokračovat v dalších dnech. Pak chce soud vyslechnout svědky, kterých je téměř sto. Jednání jsou naplánovaná na čtyři dny v každém měsíci vyjma letních prázdnin až do konce letošního roku.