Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Lidé z obcí zasažených tornádem dostávají kompenzace za zničené hroby (zdroj: ČT24)

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.

„V Mikulčicích se podařilo odškodnit asi třetinu poškozených. V Moravské Nové Vsi se ještě zabývají potřebnou administrativou, peníze teprve začnou vyplácet. Část peněz už vyplatili také v Hruškách,“ řekla redaktorka ČT Kateřina Švédová. Tornádo se prohnalo také Lužicemi, tamnímu hřbitovu se ale vyhnulo. 

Například v Mikulčicích se zřítila i hřbitovní zeď, kterou museli znovu postavit. Pomáhali při tom i učni z Brna a Prahy, kteří si tak splnili svou závěrečnou učňovskou zkoušku, uvedla Švédová.

Dary bude nutné zdanit

V Hruškách tornádo zničilo devadesát procent hrobů, i tam se už začalo s vyplácením kompenzací. Starostka obce Jana Filipovičová (za KDU-ČSL) řekla, že peníze občanům se vyplácejí formou daru. Ovšem darované peníze se musejí zdanit.

Naopak v Moravské Nové Vsi je vyplácejí formou dotace. Podle Filipovičové je to ale kvůli tomu, aby se peníze dostaly k lidem co nejrychleji.

„Darovací smlouvy jsme si vyhodnotili a zjistili jsme, kolika občanů se bude zdanění týkat. Z těch zhruba 180 příspěvků, které budeme vyplácet, se zdanění může týkat asi poloviny. Z této části, protože jsou to starší občané, kteří mají možnost si uplatnit ještě odpočitatelnou položku, nám zbývá 20 až 25 procent občanů, kterých by se zdanění týkalo,“ řekla starostka. 

Hrušky mají mezi poškozené obyvatele rozdělit asi čtyři a půl milionu korun. Devadesát procent z této částky dostane obec od ministerstva pro místní rozvoj, zbylých deset procent dá obec ze svého. Do hřbitova už Hrušky po tornádu investovaly, opravily hřbitovní zeď, provozní budovu, chodníky či osvětlení. Podařilo se vybudovat i nové kolumbárium.

Obec na pokrytí vlastních investic do hřbitova žádá o dotaci, ta se nyní vyhodnocuje.