TÉMA

Náhrobek

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

„Čas odčinit historické křivdy.“ Průmyslnickou rodinu Neumarkových připomíná nový náhrobek

Rodina Neumarkových, která se významně podílela na rozvoji textilního průmyslu v Brně, má nový náhrobek. Slavnostního odhalení na brněnském ústředním hřbitově se zúčastnili i členové rodiny, kteří nyní žijí ve Velké Británii a Švýcarsku. Odhalením náhrobku se do jisté míry podařilo napravit historické křivdy, řekl iniciátor obnovy a krajský zastupitel Michal Doležel (TOP 09).
17. 7. 2023|

Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.
6. 2. 2023|