„Čas odčinit historické křivdy.“ Průmyslnickou rodinu Neumarkových připomíná nový náhrobek

Rodina Neumarkových, která se významně podílela na rozvoji textilního průmyslu v Brně, má nový náhrobek. Slavnostního odhalení na brněnském ústředním hřbitově se zúčastnili i členové rodiny, kteří nyní žijí ve Velké Británii a Švýcarsku. Odhalením náhrobku se do jisté míry podařilo napravit historické křivdy, řekl iniciátor obnovy a krajský zastupitel Michal Doležel (TOP 09).

Paul Neumark založil v Brně v osmdesátých letech devatenáctého století továrnu na výrobu vlněných látek. Podnik patřil k největším a nejznámějším ve městě.

Neumark byl židovského původu, konvertoval ke křesťanství. Rodina i tak o svůj brněnský majetek koncem třicátých let přišla po nástupu nacismu. Musela také opustit Československo. Ani poválečná situace v Československu nebyla pro průmyslníky moc příznivá, potomci rodiny tak dnes žijí po celém světě.

Původní náhrobek v centrální části brněnského ústředního hřbitova byl zničen v roce 1988 a ostatky byly uloženy na neoznačené místo. „Domníval jsem se, že i ostatky byly v minulých letech zničeny, jako se stalo v případě jiných průmyslnických rodin,“ uvedl Doležel. Místo se ale podařilo vypátrat, nyní je na něm nový náhrobek.

„Jednoduchý a říká vše, co by říkat měl“

Náhrobek nese nápis Neumark a jména pohřbených. Podobu pomníku navrhl architekt Svatopluk Sládeček. „Viděli jsme pět různých návrhů. Tento se nám líbil nejvíce, je jednoduchý a říká vše, co by říkat měl,“ řekl pravnuk Paula Neumarka Jim Neumark.

Podle sestřenice Jima Neumarka Sally Pickelsové je hezké, že se lidé v Brně zajímají o historii. „Naše země se v minulých letech zachovala k některým svým obyvatelů mnohokrát macešsky, a proto si myslím, že je na čase některé historické křivdy odčinit a splácet,“ dodal Doležel.