Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Studio ČT24: Únik plynu na náměstí v Trutnově (zdroj: ČT24)

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.

„Monitorujeme budovu, během dne dočerpáme vodu, která stále přitéká ze sítě radiátorů v domě. Místo pak prohlédne znovu statik,“ uvedli před polednem hasiči na Twitteru. Dům byl odpojen od plynu i elektřiny.

Kvůli havárii se pro auta uzavřela Havlíčkova ulice, která ústí do jižního rohu Krakonošova náměstí. „Ulice zůstane ještě dnes pro dopravu uzavřena. V pátek by měla být zprůjezdněna její polovina,“ dodala mluvčí hasičů. 

Hasiči brzy ráno dostali hlášení, že na náměstí je cítit plyn. Při průzkumu následně zjistili jeho únik u plynoměru v domě ve sklepě, kde se zřítil strop. Část nájemníků v domě tvoří Ukrajinci ubytovaní prostřednictvím krajského uprchlického centra. Většina našla zázemí na městském úřadě.

Statik nakonec odpoledne rozhodl o tom, že se lidé mohou do objektu vrátit. „Případná opatření určená statikem si zajistí majitel domu. Hasiči činnost na místě nyní ukončují,“ řekla odpoledne Götzová. 

Podle místostarosty Tomáše Eichlera (Piráti) se zřítila část stropní klenby ve sklepě historického domu v rohu náměstí. Objekt, který je znám jako bývalý hotel Grand, dál slouží k bydlení. V přízemí je vietnamské bistro, to ale bude muset zůstat uzavřeno.