Dva členové ANO, kteří podpořili jiného prezidentského kandidáta, opustili zastupitelské kluby

Změny v ANO po prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Zastupitelka Královéhradeckého kraje i města Hradce Králové Monika Štayrová opustila kluby zastupitelů ANO. V prezidentské volbě podpořila Danuši Nerudovou. Z klubu ANO odešel i hradecký zastupitel Jindřich Outlý. Podporu Petru Pavlovi musí vysvětlovat také starosta Dvora Králové nad Labem za ANO Jan Jarolím. Za předsedou Andrejem Babišem nestál v prezidentské volbě ani místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura.

V hnutí ANO začíná reflexe a dohra případů, kdy několik místních politiků tohoto hnutí v prezidentské volbě nestálo za předsedou Andrejem Babišem a hlasovalo pro jeho soupeře. Danuši Nerudovou podpořila v prvním kole bývalá náměstkyně primátora Hradce Králové, zastupitelka města a kraje Monika Štayrová. Na plotě u jejího domu visel plakát s prezidentskou kandidátkou. Voliči ANO si toho všimli a stěžovali si vedení hnutí ve městě.

„Setkalo se to s nebývalým odporem mých kolegů z klubu. Nejvíc mi vadily útoky proti mně a celá ta atmosféra v klubu. To byla poslední kapka, pohár přetekl,“ řekla Štayrová. S hnutím ANO se rozešla na radnici i na hejtmanství. „Nám to je líto, mě to mrzí a věřím, že ví, proč to dělá,“ řekl zastupitel Královéhradeckého kraje a předseda klubu ANO a krajské organizace Petr Koleta.

Odchod z klubu hnutí ANO oznámila Monika Štayrová kolegům před pondělním jednáním zastupitelů. Kdyby neodešla, chtěli někteří podle informací ČT navrhnout její vyloučení. S výzvou, aby složila mandát, neuspěli. Ani u dalšího zastupitele města za ANO Jindřicha Outlého - s hnutím se také rozešel.

„Oni už nereprezentují hnutí ANO. Nejlépe by bylo, kdyby předali ty místa dalším na kandidátce v pořadí,“ poznamenal zastupitel Hradce Králové Denis Doksanský (nestr. za ANO). „Vůbec k tomu nemají právo něco takového říkat a mně navrhovat,“ řekla Štayrová.

Vysvětlovat svůj postoj bude muset i starosta Dvora Králové a předseda okresní buňky ANO Jan Jarolím. Teď je nemocný. Před volbami veřejně podpořil Petra Pavla. „Mě to taky bude zajímat, protože samozřejmě má k tomu nějaké důvody,“ řekl Koleta.

Petra Pavla podpořili primátor Ostravy Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, oba z ANO. Před prvním kolem uvedli, že nepodpoří Andreje Babiše. Před druhým řekli, že postoj měnit nebudou.