Začal soud kvůli únikům z policejních spisů. Podle žalobce část obviněných usvědčila ostatní

Události: Brněnský soud začal projednávat mimořádně rozsáhlý případ (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně se začal zabývat úniky informací z policejních spisů. Obžalováno je 28 lidí včetně osmi bývalých policistů, jednoho bývalého celníka a jednoho příslušníka Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žalobce Miroslav Stokláska řekl, že obviněno bylo více lidí a někteří se už dříve přiznali. Jejich výpovědi podle Stoklásky usvědčují i ostatní.

Hlavní líčení v kauze úniků z policejních spisů začalo čtením obžaloby, která je velmi obsáhlá. O přestávce státní zástupce upozornil, že se někteří z obviněných přiznali. „U těch bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. A i nadále v průběhu dalšího trestního řízení se některé osoby rozhodly spolupracovat a vyjádřily se k té trestné činnosti a já mám za to, že usvědčují další spoluobviněné,“ řekl.

Podle Stoklásky v případu jde hlavně „o neoprávněné vstupy a lustrace v různých policejních evidencích, ale i v evidencích státního zastupitelství, a vynášení informací z těchto evidencí“.

Spis má přes 19 tisíc stran rozdělených do 73 svazků. Nejčastěji se v nich objevuje jméno bývalého policisty Michala Ratajského. Obžaloba tvrdí, že to byl on, u koho se shromažďovaly informace od různých policejních složek včetně protimafiánského útvaru a kdo je prodával.

Ratajský sám to důrazně odmítl. „S touto konstrukcí absolutně nesouhlasím. Považuji ji za účelovou,“ podotkl. Že se ale případ dostal k soudu, uvítal. „Je šance, že to trestní řízení, které považuji za zásadně závadové, bude hodnotit nezávislý orgán. O nestrannosti soudu nemám pochybnosti,“ řekl Ratajský.

Obžalovaní z kauzy Stoka

Podle Stokláska využíval Ratajský při svém podnikání v bezpečnostní oblasti jednak kontaktů, které si udělal za dobu služby u policie, ale také kontaktů u dalších institucí, například u státního zastupitelství. Podle něj klientům nabízel kromě legálních i nelegální služby zaměřené na neoprávněné získávání neveřejných informací z policejních evidencí a také informací z probíhajících trestních řízení. „Včetně informací o případně nařízených odposleších, plánovaných prohlídkách a dalších úkonech trestního řízení a možnosti ovlivnění ve prospěch zájemce,“ přečetl žalobce.

Mezi obžalovanými jsou kromě někdejších policistů také Jiří Švachula a Saman El-Talabani známí z kauzy Stoka. Ti již místnost 362 brněnského krajského soudu poznali. Je to největší místnost v jeho budově a bývají tam líčení s mnoha obžalovanými, nebo ta, o která mají značný zájem média – jako tomu bylo právě k případu Stoka. V ní byl bývalý místostarosta části Brno-střed za ANO Švachula nepravomocně potrestán vězením kvůli manipulaci se zakázkami a braní úplatků.

V místnosti se jednalo například také v kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha, projednával se v ní případ čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena nebo kuřimská kauza.