„Soukromá sanitka“ prý požadovala doprovod a za něj peníze. Šlo o nedorozumění, tvrdí firma

Pacient si stěžuje na soukromou sanitku. Podle firmy jde o nedorozumění (zdroj: ČT24)

Zhruba čtyři procenta výjezdů zdravotnické záchranné služby na jižní Moravě zajišťují soukromé společnosti. Jde o několik případů denně, zejména o ty, kdy pacienti nejsou přímo ohroženi na životě a je potřeba jen zajistit převoz do nemocnice. Na ČT se ale obrátil nespokojený pacient, který tvrdí, že sanitka nebyla na převoz připravena, a navíc požadovala peníze. Firma tvrdí, že jde o nedorozumění.

Pavel Wronka si poranil rameno při cvičení v garáži u svého kamaráda. Nebyl sám, a tak mu přátelé zavolali záchrannou službu. Dispečerka ke zraněnému poslala vůz soukromé společnosti.

Řidič ale podle Pavla Wronky nebyl na převoz pacienta na lehátku připraven, v sanitce chtěl dalšího člověka a za něj údajně i peníze. „Vyloženě si řekl, že musí jet někdo s ním, aby tam někdo byl při převozu a také mu pomohl vytáhnout pacienta ze sanitky,“ tvrdí. Za další osobu si ale prý řidič řekl o pět set korun. Muž se nakonec do nemocnice dostal. Za převoz on ani jeho partnerka nakonec neplatili.

Podle jednatele společnosti Sanitka.org Pavla Ševčíka šlo ale o nedorozumění, které chce nyní vyřešit. „Osobně bych si s ním rád dovysvětlil nějaké věci a dobral se k nějakému rozumnému ukončení celé této velmi nešťastné situace,“ uvedl. 

Stovky převozů měsíčně

Řidiči, kteří jezdí se soukromými sanitkami, museli projít půlročním zdravotnickým kurzem. Firma Sanitka.org má jenom v Brně 150 až 250 výjezdů měsíčně. Pokud její vozy vyšle dispečer záchranné služby, hradí převoz pojišťovna. Dospělý doprovod nemocného však musí zaplatit.

Jednatel společnosti tvrdí, že řidič sanitky je v případě akutního ohrožení života schopen pacientovi pomoct na místě. „Naše vozy jsou ale primárně vysílány k tomu, aby pacienta transportovaly do nejbližšího zdravotnického zařízení,“ upozornil. 

To potvrdila i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová. „Převozové služby využíváme v situaci, kdy nejsou ohrožené životní funkce pacienta,“ doplnila. 

Podle ministerstva zdravotnictví nemůže zdravotnická záchranná služba ručit za kvalitu externí společnosti. Šéf firmy Sanitka.org ale tvrdí, že případ Pavla Wronky byl ojedinělý.