Nad Prahou se rozsvítily klimatické hodiny. U letenského metronomu zůstanou dva týdny

Na pražské Letné se rozsvítily klimatické hodiny. Odpočítávají čas do okamžiku, kdy podle vědeckých odhadů vystoupá teplota Země o jeden a půl stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. Digitální čísla jsou kolem metronomu, je na ně tedy vidět ze Staroměstského náměstí a Pařížské ulice. Na Letné zůstanou dva týdny.

Klimatické hodiny, jejichž údaje vycházejí z odpočtu webu Climate Clock, nechalo na Letnou umístit uskupení Festival svobody. Organizátoři akce uvedli s odvoláním na nejnovější vědecké výpočty, že pokud se výrazně nesníží celosvětová produkce skleníkových plynů, dělí svět od nezvratných klimatických změn méně než sedm let.

Čas zbývající do oteplení planety o jeden a půl stupně Celsia připomínají na Letné dva světelné ciferníky. Levý ukazuje zbývající roky a dny, pravý odečítá hodiny, minuty a vteřiny. Praha je prvním evropským městem na východ od Berlína, kde byly klimatické hodiny instalovány.

Za podobou pražských Klimatických hodin stojí studio Multiverse. Instalaci vytvořilo s ohledem na co nejnižší ekologickou zátěž. Hodiny podle tvůrců mají obdobnou spotřebu elektrické energie jako jeden domácí sporák.

Festival svobody sdružuje nezávislé občanské iniciativy a organizace pořádající akce k výročí 17. listopadu. Klimatická krize podle uskupení představuje jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v Česku. V petici nazvané 3 kroky za 3 roky proto vyzvali poslance, aby otázku klimatu řešili spolu s reformou školství a pomocí Ukrajině čelící ruské agresi.