Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Události ČT: Připrava další části D11 nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.

Proti územnímu rozhodnutí se odvolal Petr Holubec, který ale vyjádření pro ČT odmítl. Stavba další části D11 z Jaroměře do Trutnova tak zamrzla. Holubec má dům a pole v Hajnici, což je devět kilometrů od Dvora Králové. Vadí mu například řešení protihlukových stěn a cest pro techniku farmářů. Tvrdí však, že o peníze mu nejde. 

„On (Holubec) de facto chtěl určité odclonění zeleně, což si myslím, že vůbec nebyl problém, pak chtěl lepší napojení svých pozemků. To všechno jsme mu byli ochotní slíbit. Jasně jsem mu deklaroval, že jsem připraven s ním podepsat nějaké memorandum, nějakou dohodu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Obecní úřad v Hajnici do sporu státu s vlastníkem nemovitostí vstupovat nechce. „Vázne komunikace, o které se ani nebudu zmiňovat,“ sdělil starosta Hajnice Petr Červený (za ODS). 

Začátek stavby se zřejmě v termínu nestihne

V přípravě dálnice teď ŘSD pokračovat nesmí. Vykupovat pozemky smí až po vydání územního rozhodnutí. Úsek má začít stavět za dva roky, to se ale pravděpodobně nestihne. „Myslel jsem, že jsme nalezli shodu, že by mohl být ochoten stáhnout odvolání proti územnímu rozhodnutí. Bohužel tři týdny poté mi napsal jeho právník, že prostě nesouhlasí, že garance z naší strany není dostatečná na to, aby odvolání stáhnul,“ popsal Mátl.  

Většinu požadavků z odvolání je investor ochotný zakreslit do projektu. Pomoc s dohodou nabízí Královéhradecký kraj. „Kraj může být garantem podobných závazků, které se buď objeví v memorandu, nebo kraj dohlédne na to, že to bude zapracováno i v projektové dokumentaci. To si myslím, že je naše mediátorská role,“ sdělil hejtman Martin Červíček (ODS). 

O odvolání rozhodne krajský úřad možná už v nejbližších dnech, nyní čeká na stanovisko resortu životního prostředí. Příprava úseku od Trutnova k hranicím je dál. Územní rozhodnutí má a stát už vykoupil devadesát procent parcel. V prosinci vypíše tendr a stavět začne nejpozději koncem příštího roku.