Předvolební Vary: tématem je dostupnost bydlení, na novou radu čekají Alžbětiny lázně

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení karlovarského městského zastupitelstva. Kandidující strany akcentují podporu bydlení, na novou radu čekají i výrazné stavební projekty – vedle rekonstrukce Alžbětiných lázní jde i o stav Chebského mostu.

Karlovarské obecní volby před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO (23,85 procenta), v pětatřicetičlenném zastupitelstvu získalo dvanáct mandátů a obsadilo i primátorský post. Osm míst v zastupitelstvu získali Karlovaráci, shodně pět mandátů obdrželi Piráti i Karlovarská občanská alternativa (KOA), která vyhrála komunální volby v roce 2014. Po třech zástupcích má koalice složená z ODS s podporou Strany soukromníků ČR a Mladých konzervativců, po dvou KSČM.

Zatímco před čtyřmi lety o přízeň voličů usilovalo patnáct politických subjektů, letos ve městě existuje třináct komunálních kandidátek.

Republiková témata

Zřejmě výrazněji než jiná krajská města postihly Karlovy Vary v uplynulých čtyřech letech celorepublikové i nadnárodní problémy. Jako město výrazně opřené o cestovní ruch a lázeňství se musely potýkat s odlivem hostů kvůli pandemii koronaviru, dopad měl i úbytek ruských turistů v důsledku ruské invaze na Ukrajinu – a také ústřední téma komunálních voleb má celorepublikový rozměr.

Strany v předvolební kampani akcentují především nedostatek dostupného bydlení a obecně snahu udržet ve městech mladé a vzdělané lidi. V programech slibují stavbu nových bytů, které by měly být dostupné začínajícím rodinám, konkrétní recepty se už rozcházejí – od městských bytů přes podporu družstevního bydlení a PPP projektů.

Stavební projekty

Úkolem pro nové zastupitelstvo bude i revitalizace Chebského mostu. Pětioblouková silniční stavba z 19. století, která spojuje dva břehy Ohře, dostala v 80. letech betonovou desku, po které dnes jezdí auta a chodí chodci. Právě tato část mostu je ale nyní v nejhorším stavu a už v minulých měsících bylo potřeba sanovat spáry.

Letitým tématem je i rekonstrukce Alžbětiných lázní. Objekt ve Smetanových sadech představuje největší balneoprovoz ve Varech, poskytuje šedesátku procedur a je největším odběratelem vřídelní vody ve městě. Samotná budova z roku 1906 je však v současnosti ve špatném stavu.

Kromě vysokých energetických nákladů do provozu Alžbětiných lázní zasáhla i zmíněná pandemie a téměř úplný výpadek zahraničních klientů. I když jsou lázně v plném provozu, spoléhat nyní musejí jen na klienty zdravotních pojišťoven nebo samoplátce z Česka. I proto musí město provoz lázní dotovat mnoha miliony korun ročně.

Volit do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu se v Česku bude v pátek 23. a v sobotu 24. září. Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později.