Exploze zastavily dopravu na D3. Odstřel skály byl nutný kvůli stavbě odpočívky u Chotýčan

Odstřel skály zastavil dopravu na D3 (zdroj: ČT24)

Odstřel skály v úterý asi na hodinu zastavil provoz na jihočeské dálnici D3. Stavební firma tam chystá staveniště na vybudování dálničního odpočívadla u Chotýčan. Tvrdé podloží v okolí si ale vyžádá ještě několik odstřelů a s tím souvisejících uzavírek komunikace. Nejbližší se chystá už ve čtvrtek.

Zhruba deset tisíc metrů krychlových kamene se v úterý podařilo uvolnit dvěma výbuchy. Hned na to následoval rychlý úklid povrchu silnice, až poté se mohla auta vrátit na dálnici. Celá akce trvala asi jednu hodinu. 

Dálnice D3 u Chotýčan se měla původně zavírat už na jaře, nakonec se ale stavařům dařilo kamenné podloží zpracovávat pomocí těžké techniky, ovšem až doteď, kdy museli nastoupit pyrotechnici. „Byl tady nasazen jeden z nejtěžších bagrů, co je v republice,“ řekl Daniel Houštecký ze společnosti Strabag s tím, že hmotnost stroje je až sedmdesát tun. 

Uzavírek bude ještě několik

Kvůli odstřelu tvrdé skály pomocí výbušniny v těsné blízkosti dálnice bude doprava odkloněna ještě několikrát, a to vždy na hodinu až dvě. Další nejbližší termín je už tento čtvrtek. 

U dálnice D3 mezi Táborem a Českými Budějovicemi zatím žádné odpočívadlo nestojí. To u Chotýčan má být první. Nabídne z obou stran dálnice čerpací stanice, toalety a hlavně parkovací místa pro osmdesát kamionů a devadesát osobních aut.

Odpočívadlo vzniká se zpožděním až po zprovoznění D3, jeho povolovací řízení totiž trvalo déle než u samotné dálnice. „To neděláme tak, že bychom nechali čekat stavbu dálnice, ale stavíme dálnici i připojujeme odpočívku hned, jak můžeme,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.  

Stavba odpočívky u Chotýčan za více než 400 milionů korun má skončit přesně za rok, kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů a inflaci se však ještě může prodražit.