Řidiči sanitek vysoudili odměny za práci během covidu

Události v regionech: Řidiči sanitek vysoudili peníze za covid (zdroj: ČT24)

Pro řidiče sanitek z Nového Bydžova, kterým loni odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci při covidové pandemii, nyní končí spor úspěšně. Podnikatelka Dana Vojtěchová u soudu nepravomocně prohrála. Neodvolala se a peníze teď řidičům v plné výši doplatila.

Řidiči firmy měli loni v létě dostat každý 75 tisíc korun hrubého od státu. Když začali částku zaměstnanci požadovat, dala každému z nich majitelka firmy Dana Vojtěchová pouze 15 tisíc. Větší část ze 677 tisíc korun, které dostala od VZP, nechala ve firmě.

„Poté, co soud nárok jednomu ze zaměstnanců přiznal, žalobkyně vyplatila odměnu i ostatním,“ popisuje výsledek sporu advokát řidičů Jiří Bureš. Majitelka dopravní firmy Dana Vojtěchová se proti rozsudku neodvolala.

„Odůvodnění rozhodnutí soudu prvního stupně bylo natolik přesvědčivé, že jsme se rozhodli jej akceptovat,“ vyjádřil se právní zástupce majitelky firmy Vojtěchové. Peníze tak nakonec dostali všichni čtyři řidiči, kterým zaměstnavatelka dlužila.

Výsledek hodnotí zaměstnanci s úlevou. „Pokud na to máte právo, tak proč za tím nejít a nevybojovat si výsledek,“ reagoval jeden z řidičů Tomáš Sedláček. „Těší mě, že se to posouvá,“ souhlasí s ním druhý odškodněný šofér Petr Hanus.

Bývalí řidiči nejdřív nabídli firmě, aby se s nimi vyrovnala mimosoudně. Protože neuspěli, musel o první žalobě nakonec rozhodovat soud. Kdyby odměny nedostali, podali by žalobu také ostatní zaměstnanci.

Minulý rok se majitelka firmy ke sporu odmítala vyjádřit. V letošním rozhovoru ale své tehdejší rozhodnutí obhajovala špatnou finanční situací firmy. „Celou dobu covidu jsem řidiče podporovala, ale firma nevydělávala, nejezdili jsme, propadala se. Přestože jsem měla veliké náklady, řidičům jsem odměny stále dávala, abych je nemusela vyhazovat,“ uvedla. 

Podobné problémy se zadrženými odměnami od státu měli i jiní zdravotníci. Podle zástupce odškodněných řidičů by se díky rozsudku mohl změnit v dalších případech podobný přístup i jiných zaměstnavatelů.