Zchátralá opavská textilka Karnola je útočištěm bezdomovců. Sousedé si stěžují na neustálé problémy

Karnola a bezdomovci (zdroj: ČT24)

Obyvatelé ze sousedství bývalé opavské textilky Karnola si stěžují na hluk a časté požáry, které podle nich ve zpustlém areálu způsobují bezdomovci. Bývalou továrnu na pravém břehu Opavice vlastní soukromník žijící v Anglii, který ji ovšem podle místních dostatečně nehlídá. Než se opraví zimní stadion, chce město do areálu přesunout kluziště a slibuje lepší zabezpečení.

Tkací stroje v textilce Karnola utichly před dvaceti lety. V poslední době z rozpadajícího se areálu zní hluk, hádky a často v něm hoří. „Je to dost drsné, když se třeba ve čtyři ráno probudíte a vidíte plameny. Myslím, že to ohrožuje obyvatele, protože mohou chytnout i některé vedlejší domy,“ obává se žena ze sousední budovy.

Do zchátralého areálu chodí podle místních hlavně lidé bez domova a drogově závislí. Dovnitř se dostanou bez problémů, není totiž podle nich dobře zabezpečený. „Každý týden slyšíme houkání majáků, přijíždějí hasiči nebo policie,“ popisuje místní.

Strážníci nemohou místo hlídat neustále

Opakovaně tam na podnět místních jezdí i strážníci. „Většinou to bývá tak, že osoby z areálu vykážeme, ale nemůžeme tam hlídkovat čtyřiadvacet hodin denně. Z devadesáti procent se osoby znovu vrátí zpátky,“ vysvětluje mluvčí Městské policie Opava Marek Dyčka.

Areál už zhruba dvacet let patří podnikateli Františku Peringerovi, který žije ve Velké Británii. Tvrdí, že se opakovaně Karnolu snaží zabezpečit, ale vandalové opakovaně rozebírají plot. Proto zatím nedostal pokutu za to, že areál nehlídá.

Město by chtělo v areálu prozatímní kluziště

Zabezpečení areálu bylo také jedním z témat, které Peringer řešil s primátorem města. Ten se ale k jednání vyjádřit nechtěl. „S panem majitelem jsem se domluvil, že bude dělat bezpečnostní opatření, opraví vstup a plot tak, aby k tomu nedocházelo, znova udělá zajištění budovy. A my zesílíme dohled městské policie,“ konstatuje primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Lidé ze sousedství jsou už ze situace zoufalí. „Zvažuju, že se odstěhuju nebo že zkusím sesbírat podpisy lidí, co bydlí kolem. Že bychom zkusili stížnost poslat i ombudsmanovi,“ nastiňuje jedna z místních obyvatelek. Primátor slibuje, že do budoucna areál lépe zabezpečí. Pokud s majitelem doladí podmínky, od jara by tam chtěl umístit kluziště – do doby, než se opraví zimní stadion.