Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Kvůli poškozenému rybímu přechodu se do Česka vrací méně lososů (zdroj: ČT24)

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.

Ochráncům přírody dělá poškozený přechod u Hamburku velké starosti. Jeho část totiž spadla. Rybám má sice v cestě pomoci potrubí, ale podle ekologických aktivistů funguje jenom do doby, než zamrzne. 

Zemský sněm Dolního Saska tak už vyzval spolkovou vládu, aby začala problém řešit. „Uvolněte cestu stěhovavým rybám na Labi. Obnovte přechod u Geesthachtu, zrealizujte konečně propustnost v povodí Labe,“ stojí v usnesení zemského sněmu, které bylo přijaté 13. října loňského roku. 

Ryby si však umí poradit i s takovou překážkou. Na podzim, když byl dostatek vody, strážci národního parku České Švýcarsko našli čtyři lososy, kteří připluli do řeky Kamenice. Cesta je však pro ohrožené ryby momentálně mnohem složitější. 

Zachránit ohrožené druhy pomáhají rybáři

Losos je kriticky ohroženým druhem. Mezi ně však patří i další ryby, například i cejn perleťový, jeseter malý, divoká forma kapra obecného, hned dva druhy drska, hrouzek Kesslerův nebo ježdík dunajský. 

O osazování českých řek rybami se stará Český rybářský svaz. Do řek každý rok vypouští hospodářsky významné druhy ryb, ekologicky náročné druhy a nakonec i ty chráněné.