Na severu a východě Moravy se špatně dýchá. Na Ostravsku je stále smogová situace

V Moravskoslezském, části Olomouckého  a Zlínském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Smogová situace stále platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Téměř trojnásobku čtyřiadvacetihodinového imisního limitu dosáhla koncentrace polétavého prachu v Hranicích na Přerovsku. Ve Zlínském kraji byl nejvýrazněji ráno překročen limit ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

V části Moravskoslezského kraje zůstává v platnosti smogová situace, kterou meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili z neděle na pondělí. Na měřicích stanicích je překročen imisní limit pro polétavý prach, který je padesát mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Rozptylové podmínky budou zpočátku mírně nepříznivé až nepříznivé, během dne postupně dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, a to místy dvoj- až trojnásobně,“ uvedli meteorologové. Ráno se průměrné denní koncentrace polétavého prachu pohybovaly v rozmezí od 67 do 151 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních dat tříhodinového průměru byla před osmou ráno nejhorší situace v kraji v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde bylo naměřeno 218 mikrogramů na metr krychlový, situaci tam meteorologové stále označovali za zhoršenou, až špatnou.

Smogová situace trvá

Smogová situace v kraji platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Lidé by se tam při pobytu venku měli držet zvýšené fyzické zátěže, během níž by intenzivněji dýchali. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Zároveň je podle meteorologů vhodné dát přednost cestování městskou hromadnou dopravou. Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska.

Koncentrace částic PM10 v úterý ráno
Zdroj: ČHMÚ

Olomouc je na tom nejlépe

Téměř trojnásobku čtyřiadvacetihodinového imisního limitu již dosáhla koncentrace polétavého prachu v Hranicích na Přerovsku v Olomouckém kraji. Zhoršená kvalita ovzduší přetrvává také v Přerově či Bělotíně, kde byl tento limit překročen o více než dvojnásobek. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou podle meteorologů rozptylové podmínky zatím dobré.

V Hranicích zaznamenala měřicí stanice dnes ráno průměrnou hodnotu koncentrace polétavého prachu za čtyřiadvacet hodin 140 mikrogramů na metr krychlový, o den dříve to bylo téměř 97 mikrogramů; limit je padesát mikrogramů. V nedalekém Bělotíně bylo naměřeno 113 mikrogramu a v Přerově 111 mikrogramu. Nad imisní limit se již vyšplhaly také čtyřiadvacetihodinové údaje v Prostějově a Šumperku, kde nyní dosahují 74 a 77 mikrogramu na metr krychlový.

Naopak v Olomouci na obou měřících stanicích se koncentrace polétavého prachu drží pod hranicí padesát mikrogramů. Nejčistší vzduch zůstává na severu Olomouckého kraje – v Jeseníku tato koncentrace dosahuje šesti mikrogramů na metr krychlový.

Přes den čekají meteorologové pokles koncentrací

Nadále přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky ve Zlínském kraji. Denní koncentrace polétavého prachu překračovaly i dnes ráno imisní limit padesát mikrogramů na metr krychlový na všech šesti stanicích v regionu, které hodnotu sledují. Stejně tomu bylo i v pondělí. Nejvýrazněji byl ráno limit překročen ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, téměř trojnásobně.

Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace suspendovaných částic PM10 budou podle meteorologů nadále překračovat stanovený imisní limit, především na severu kraje. Přes den očekávají pokles koncentrací. Znečišťující látky se do regionu obvykle dostávají zejména přenosem ze Slezska