Skončila výstava Sluneční králové, v Národním muzeu ji zájemci mohli navštívit téměř rok

Události: Konec výstavy Sluneční králové (zdroj: ČT24)

Česko opouštějí nejvýznamnější nálezy spjaté s archeologickým výzkumem v egyptském Abúsíru. V září skončila výstava Sluneční králové, kterou od konce srpna roku 2020 mohli zájemci vidět v prostorách Národní muzea v Praze. Expozici navštívilo sto dvacet tisíc lidí.

V úterních podvečerních hodinách opustil budovu Národního muzea poslední balík se vzácnými nálezy. Na přesun papírových svitků, nádob na orgány z mumifikovaných těl i 3D projekce z hrobek dohlížela policie, tým kurátorů z Egypta i Česka i restauratéři. Téměř deset tun exponátu potom putuje ve dvou kamionech do svých cílových destinací. Jedna část se vrací do sbírek v Německu, ta druhá poletí do muzeí v Gíze a Káhiře v Egyptě.

Na výstavě mohli návštěvníci shlédnout i jeden velmi vzácný předmět - téměř čtyři a půl tisíce let starý obličejový fragment sochy vezíra Ptahšepsese. „Ten tady ve výstavě symbolizuje počátky československého působení v Abúsíru, protože právě tato hrobka byla vybrána jako první místo, kde československý tým začal pracovat,“ říká egyptolog a kurátor Národního muzea v Praze Pavel Onderka. 

Začátek expozice zpozdila první vlna pandemie. Návštěvníkům se tak poprvé otevřela na konci srpna 2020. Další vlna restrikcí pak muzeum na tři měsíce uzavřela. Vedení se podařilo vyjednat s egyptskou stranou prodloužení o čtyři měsíce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli omezené kapacitě si pak návštěvnici museli vstupenky rezervovat online na konkrétní čas. Před pražskou výstavou většina předmětů z Egypta svou zemi nikdy před tím neopustila.