Podle nákazové komise hrozí zavlečení moru prasat do Česka. Odlov divočáků by měl být intenzivnější

Africký mor prasat se blíží k hranicím (zdroj: ČT24)

Africký mor prasat se v Polsku a Německu blíží k hranici na severu Čech. Stát vybízí myslivce k ještě intenzivnějšímu odlovu divočáků. Riziko zavlečení nemoci je podle národní nákazové komise vysoké. Nejrizikovější oblasti jsou Frýdlantsko a Šluknovsko. Česko je od dubna 2019 oficiálně považováno za zemi bez afrického moru prasat, naposled se nemoc objevila před čtyřmi lety na Zlínsku.

Od Hřenska po Šluknovský výběžek platí už od 16. listopadu loňského roku pásmo intenzivního odlovu prasat. Letos tam myslivci zastřelili devatenáct set divočáků, osmdesát jich našli uhynulých. Stejné pásmo platí i na Frýdlantsku. Tam veterináři evidují dva tisíce zastřelených a padesát uhynulých divokých prasat.

Odlovená a uhynulá prasata se musí zlikvidovat v kafilerii, aby se nákaza nešířila dál a také do domácích chovů. Předchází tomu vyšetření vzorků. Zatím byly všechny vzorky negativní.

Pokud myslivec najde uhynulé zvíře, dostane tři tisíce korun, pokud divoké prase uloví, tak dva tisíce. „Když naleznou uhynulého divočáka například lidé na procházce, rozhodně s ním nesmí manipulovat. Doporučujeme obrátit se na myslivecké sdružení, které funguje v té dané oblasti, případně státní nebo městskou policii a nález oznámit,“ upozornil hospodář místního honebního společenstva Miroslav Bartoš.

Nakažená zvířata se objevují stále blíž

Veterináři ale pečlivě sledují situaci za hranicemi, kde se nakažené kusy objevují stále blíž české hranici. Na území Německa se našla tři pozitivní prasata pod dálnicí A4, která dosud tvořila bariéru, protože řada pozitivních kusů byla jak v Německu, tak v Polsku nad touto dálnicí, ale v první polovině září se prasatům podařilo tuto bariéru prolomit.

„Akční rádius těch skupin divočáků může být dvacet až pětadvacet kilometrů. Zvlášť když se sklízí kukuřice. Prasata se přesouvají tam, kde ještě není sklizená,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

Nakažená zvířata se neléčí, musí se usmrtit

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný. Před dvěma lety uspořádala veterinární správa v Libereckém kraji simulační cvičení s cílem připravit příslušné pracovníky. „Nebezpečí je v tom, že nákaza se může přenést nejen z divokého prasete na divoké prase, ale také na domácí prasata, jsou tak ohroženy i chovy prasat na celém území kraje,“ upozornil Šebesta.