V Českém Krumlově položili první dva kameny zmizelých

První dva kameny zmizelých připomínají v Českém Krumlově židovské obyvatelky, které se za druhé světové války nevrátily z transportu. Takzvané Stolpersteine se nachází před domem v ulici Latrán v historickém centru, který obývaly Marta Žaludová a její dcera Ilsa Breuerová. Řekla to mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.

„Na základě medailonku z knihy 'Krumlov – město pod věží' se nám ozvali potomci Žaludových. Setkali jsme se, našli jsme v databance Musea Fotoateliéru Seidel fotografie rodiny, a i tím byla podpořena myšlenka o kamenech zmizelých, které rodina plánovala před dům položit,“ přiblížila vedoucí Musea Fotoateliéru Seidel Zdena Mrázková. Páteční akce se zúčastnily také vnučky Marty Žaludové Maryla a Irena.

S myšlenkou této formy připomínky přišel německý umělec Gunter Demnig. První kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes 60 tisíc a nacházejí se i v řadě českých měst.

Kameny zmizelých v Jihočeském kraji připomínají bývalé obyvatele mimo jiné v Českých Budějovicích. V Českém Krumlově se k projektu přihlásili sami lidé, kteří jej podpořili v novém ročníku participativního rozpočtu. Položení Stolpersteine v Českém Krumlově má připomínat jeho německou minulost a také židovskou komunitu.

Kameny zmizelých v Českém Krumlově připomínají Martu Žaludovou a Ilsu Breuerovou
Zdroj: Václav Pancer/ČTK