V Královéhradeckém kraji pomáhá s opravami varhan speciální projekt, píšťaly rozezní festival

V Královéhradeckém kraji zachraňují staré varhany. Za 13 let jich opravili skoro 50 (zdroj: ČT24)

Ojedinělý projekt pomáhá v Královéhradeckém kraji  postupně opravovat kostelní varhany. Za posledních třináct let do nich bylo investováno téměř jednačtyřicet milionů – převážně z krajské dotace. Přispívá ale i církev a dobrovolníci. Opravené nástroje si budou moci lidé poslechnout v rámci festivalu Vzkříšené varhany.

Na území Královéhradeckého kraje se v kostelích nachází přibližně čtyři sta varhan a zhruba sto padesát z nich se podařilo opravit od devadesátých let. S nápadem tehdy přišel varhaník Václav Uhlíř. „Oprava takového nástroje je velice náročná – jak finančně, tak časově,“ upozornil.

Od roku 2008 revitalizaci usnadňuje grantový program. Vznikl po dohodě Dominika Duky, který byl v té době zdejším biskupem, s tehdejším hejtmanem Pavlem Bradíkem (ODS). Do doby, než se program zrodil, už byla opravena stovka nástrojů.

„Většinou se na tom podílela církev a obce, ale i řada drobných dárců, a to například formou adopce píšťal,“ přiblížil varhaník a dodal, že ne vždy se jednalo o generální opravy. „Ty přišly až poté, co začal grant, protože tam byly zapotřebí daleko větší prostředky,“ zdůvodnil.

V celé královéhradecké diecézi (rozlohou pojímá i Pardubický kraj a části středních Čech, Liberecka a Vysočiny) je podle Uhlíře asi sedm set nástrojů, přičemž průběžně se opravuje třicet až čtyřicet varhan za rok. „U některých varhan probíhá oprava už asi deset let, protože to jsou velké částky, které navíc rostou s cenami materiálu,“ přiblížil.

Opravit se podařilo například nástroj v kostele sv. Anny v královéhradeckých Kuklenách, vyroben byl v roce 1903. Plně revitalizovat se podařilo také varhany v Loučné Hoře na Královéhradecku, které už podle Uhlíře bojovaly o přežití.

Právě koncertem v Loučné Hoře v neděli odstartuje festival Vzkříšené varhany. „Festival je prezentace celého projektu. Na určitých místech provedou nahrávky varhan, fotografie či video ukázky s komentářem Václava Uhlíře. Na závěr probíhá představení těchto varhan posluchačům a divákům,“ řekl spolupořadatel festivalu Jakub Hrubý. Celkem se bude konat deset koncertů.