Stavba D3 nabírá zpoždění. Komise navrhla vyloučení firmy Metrostav Infrastructure z tendru

Stavba D3 nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Budování další části dálnice D3 na jihu Čech se vzdaluje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemůže zahájit stavbu úseku od Českých Budějovic směrem k rakouským hranicím kvůli problémům v tendru. Nelze totiž podepsat smlouvu s vítěznou firmou. Stavba tak nabere zpoždění minimálně tři čtvrtě roku. Dálnice je zatím hotová v úseku od hranic se Středočeským krajem až po České Budějovice, jedná se o necelých sedmdesát kilometrů. Naopak s předstihem se otevře obchvat Osové Bítýšky na Vysočině.

Úsek z Dolního Třebonína k obci Kaplice se měl začít stavět v úterý. Přesto, že nejvýhodnější nabídku, konkrétně za dvě miliardy a 222 milionů korun, už podala společnost Metrostav, během řízení jedna z konkurenčních firem zpochybnila reference dceřiné společnosti Metrostavu, Metrostav Infrastructure. Komise, která se tendrem zabývá, pak navrhla vyloučení firmy ze soutěže. 

Podle redaktora ČT Martina Štěpánka bude nyní záležet na generálním řediteli ŘSD Radku Mátlovi. Pokud rozhodne, že bude firma Metrostav Infrastructure vyloučena ze soutěže, vrátí se celá stavba na začátek. Už nyní je tak jisté, že tento úsek dlouhý přes osm kilometrů se letos stavět nezačne. 

Dálnice D3 by měla až k rakouským hranicím vést podle současných předpokladů do roku 2025. Jenže stále chybí středočeský úsek silnice, který by se měl začít stavět ve stejném roce, tedy v roce 2025. Navíc se tak stane pouze v případě, že nenastanou žádné komplikace. 

Komplikace kvůli stavbě tunelu

Zpoždění ale nabrala i další stavba u Českých Budějovic. Jedná se o kilometr dlouhý dálniční tunel. Naplno se rozjíždí až v těchto dnech, silničáři totiž museli změnit technologii kvůli agresivní spodní vodě. Podle redaktora ČT Martina Donáta tak budou tubus zapouštět do země.

Lidé z okolí stavby proto musí počítat s řadou omezení. Například obyvatele Dobré Vody a okolí odřízla uzavírka silnice, která vede až do centra krajského města. Řidiči tak musí volit cestu po Ledenické ulici, kde se očekávají problémy v dopravě. 

Kompletní obchvat Českých Budějovic by měl být dokončen v roce 2024. Některé jeho části by se však mohly zprovoznit už o rok dříve. 

Obchvat Osové Bítýšky je hotový

Naopak obchvat, který odvede dopravu z Osové Bítýšky na Vysočině, je už hotový. ŘSD v těchto dnech dokončilo stavbu za zhruba dvě stě milionů korun. Slavnostní provoz zahájí už v úterý 31. srpna. 

Doprava v Osové Bítýšce, ve které žije asi 900 obyvatel, natolik vzrostla, že v mnoha případech omezovala a někdy i ohrožovala místní. Ti si stěžovali nejen na hustou dopravu, ale také na nadměrný hluk v obci. 

Stavba obchvatu byla zahájena v září 2019. Měří celkem tři kilometry. Očekává se, že nová komunikace odvede z centra podstatnou část dopravy. V tomto případě však byli silničáři rychlejší, než se očekávalo. Silnice totiž měla být hotová až v září.