Nestačí stavět dálnice. Je třeba brát ohled na lidi žijící kolem nich, říká nový spolek obcí

Město Klimkovice a obce Olbramice a Hladké Životice chtějí usilovat o to, aby na život obyvatel měl co nejmenší dopad provoz na dálnicích a silnicích. Založily proto Spolek pro přijatelný život kolem dálnice v Moravskoslezském kraji, do kterého chtějí zapojit i další obce. Vadí jim například nedostatečné řešení problému zvýšeného hluku.

Klimkovický starosta Jaroslav Varga, který se stal předsedou spolku, řekl, že obce chtějí společně zlepšit povědomí o tom, že nestačí jenom stavět dálnice a silnice, i když dopravní napojení je pro rozvoj kraje nezbytné. „Podle našeho názoru je zároveň zapotřebí zohledňovat, že okolo dálnice a rychlostní silnice také žijí lidé, a je proto nutné vždy neprodleně zmírňovat negativní důsledky provozu,“ řekl Varga.

Klimkovice a Olbramice leží na Ostravsku, Hladké Životice na Novojičínsku a jejich katastry prochází dálnice D1. Všechny obce podle svých zástupců udělaly v minulosti špatnou zkušenost, když se snažily vymáhat opatření, která by po dostavbě dálnice udržela kvalitu života jejich obyvatel.

Spolek jako silný partner pro jednání

„Vnímáme, že všechna města a obce v blízkém okolí dálnice mají obdobné problémy, jejichž řešení se mnohde dlouhé roky pouze odkládá, navrhovaná opatření bývají málo účinná a často i nereálná,“ uvedl Varga. Věří, že spolek bude dostatečně silným partnerem pro jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic, ministerstvem dopravy i krajským úřadem.

Klimkovickým vadí například kamiony. „Klimkovice od otevření posledního úseku dálnice D1 dlouhé roky usilovaly o vymístění tranzitní kamionové dopravy z centra města. Když se to konečně podařilo, řidiči zákaz průjezdu městem často porušují, čímž se snižuje bezpečnost provozu,“ uvedla mluvčí klimkovické radnice Ivana Gračková.

Značným problémem je velký hluk, například v klimkovické části Václavovice. V Hladkých Životicích chybí část protihlukové stěny za rodinnými domy u silnice I/57 a lidé, kteří v obci bydlí pod dálničním mostem, nejsou s kvalitou protihlukové stěny spokojení.