V Blansku začne stavba nového obchodního centra. Ustoupit mu musejí chátrající skleníky

Skleníky v Blansku ustoupí novému obchodnímu centru (zdroj: ČT24)

Zchátralé skleníky na nábřeží Svitavy v Blansku ustoupí obchodnímu centru. Se stavbou chtělo město ve spolupráci se soukromým investorem začít už před šesti lety, termín ale několikrát odsunulo. Na místě by mělo vzniknout celkem patnáct prodejen a parkoviště pro 250 vozidel. V těchto dnech se ještě uklízí po bývalém zahradnictví, v následujících dnech má začít demolice skleníků.

Na vyklizené ploše město Blansko postaví obchodní centrum, smlouvu o stavbě podepsalo s investorem M. S. Blanenská už v roce 2015, centrum mělo být hotové za čtyři roky. Zahájení stavby ale investor několikrát odložil.

„Je to velice komplikované území, je to záplavové území. Bylo tam potřeba vyjádření různých orgánů veřejné zprávy. Dokonce kvůli tomu, že tam byla použita dotace z Evropské unie, tak bylo potřeba vyjádření úřadů ze zahraničí,“ popsal situaci starosta Jiří Crha (ODS).   

Pro i proti

Kromě samotného obchodního centra a velkého parkoviště bude v lokalitě také kruhový objezd a lávka pro pěší na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. „Po odstranění skleníků začne demolice zbývajících budov. Náklady na demolice a uložení odpadů jsou zhruba tři miliony korun. Stavební práce začnou na podzim 2021,“ uvedl projektový manažer M. S. Blanenská Jan Stejskal.

Město stavbu dalšího obchodního domu zdůvodnilo nedostatkem hobby marketů. Obyvatelé Blanska se ale na budoucnosti lokality neshodnou. Někteří jsou pro nové obchodní centrum, jiní si zase myslí, že obchodů je ve městě už dost. Zahradnictví tam přestalo fungovat v roce 2016. Od té doby skleníky chátraly. Nové centrum má být hotové v roce 2023.