Pecková bude hejtmankou, Kupka jejím náměstkem. Strany si rozdělily křesla ve středočeské radě

Strany, které jednají o společné vládě ve Středočeském kraji, si rozdělily křesla v radě. Shodly se, že hejtmankou bude Petra Pecková z vítězného hnutí STAN, jejím prvním náměstkem Martin Kupka z ODS, která skončila ve volbách druhá. Obě tyto strany obsadí v radě po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno.

Středočeský kraj je jedním ze tří, kde ve víkendových krajských volbách nezvítězilo ANO a jediným, kde nebylo vládní hnutí ani na druhém místě. Nebude ani v radě, nahradí je jeho bývalí koaliční partneři ze STAN a ODS, které ale ANO v průběhu minulého volebního období nahradilo zástupci ČSSD a podporou komunistů. Nově ANO jako jediný subjekt v zastupitelstvu v radě nebude.

„My jsme se rozhodli vyslyšet přání voličů, kteří rozhodli, které strany mají a které nemají být ve Středočeském kraji zastoupeny,“ komentovala složení rady nová hejtmanka Petra Pecková (STAN). Odmítla však, že by novou koalici spojoval hlavně odpor k ANO.

Pecková nahradí v hejtmanském křesle Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), prvním jejím náměstkem bude Martin Kupka (ODS). Pecková bude mít v gesci vnější vztahy, bezpečnost, komunikační technologie a digitalizaci.

Kupka bude jedním ze dvou radních pro dopravu, na starost bude mít infrastrukturu. Téma dopravy se koalice rozhodla rozdělit mezi dva radní. „Pokládáme dopravu za tak významnou oblast pro Středočeský kraj, že ji chceme posílit v radě personálně,“ přiblížil Kupka. Sám bude mít na starost silniční infrastrukturu. Radním pro veřejnou dopravu bude Petr Borecký (STAN).

Rodačka z Benešova Petra Pecková vystudovala politologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě, veřejnou a sociální politiku na Univerzitě Karlově a absolvovala také VOŠ publicistiky. Po studiu působila v televizi Nova v redakci zpravodajství a publicistiky, spolupracovala také s Českou televizí a TV Barrandov. V roce 2010 kandidovala za ODS do zastupitelstva Mnichovic, následně se stala místostarostkou, o čtyři roky později vedla kandidátku s názvem Mnichovice – město na Vaší straně a stala se starostkou, tou je dosud. V krajských volbách kandidovala v roce 2020 poprvé, a to jako středočeská lídryně STAN. Hnutí volby vyhrálo, v koaličním vyjednávání potom získala Pecková post hejtmanky.

Petra Pecková
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

STAN a ODS budou mít v radě po čtyřech křeslech, Starostové kromě postu hejtmanky a jednoho z radních pro dopravu obsadí i posty radních pro finance a školství a sport, zástupci ODS budou mít na starost problematiku sociálních věcí, zdravotnictví a investic a majetku.

Lídr Pirátů Jiří Snížek by měl mít na starosti regionální rozvoj a územní plánování, druhým resortem Pirátů bude životní prostředí a zemědělství. Za Spojence pro Středočeský kraj usedne v radě jejich lídr Jan Jakob a do jeho gesce připadne kultura, památky a cestovní ruch. 

  • Hejtmanka: Petra Pecková (STAN) – vnější vztahy, bezpečnost, ICT, digitalizace
  • 1. náměstek hejtmanky a radní pro silniční infrastrukturu: Martin Kupka (ODS)
  • Náměstek hejtmanky a radní pro finance a strategii: Věslav Michalik (STAN)
  • Náměstek hejtmanky a radní pro regionální rozvoj a územní plánování: Jiří Snížek (Piráti)
  • Radní pro školství a sport: Milan Vácha (STAN)
  • Radní pro sociální věci: Martin Hrabánek (ODS)
  • Radní pro zdravotnictví: Pavel Pavlík (ODS)
  • Radní pro majetek a investice: Libor Lesák (ODS)
  • Radní pro životní prostředí a zemědělství: Jana Skopalíková (Piráti)
  • Radní pro kulturu, památky a cestovní ruch: Jan Jakob (TOP 09)

Petra Pecková uvedla, že vznik koaliční smlouvy ještě nějakou dobu potrvá. „Pracujeme na průniku našich programů, na programovém prohlášení, a potom na koaliční smlouvě,“ avizovala. Odmítla, že by nástup nové garnitury provázela na krajském úřadu pomyslná „noc dlouhých nožů“, tedy velká výměna úředníků. Ale některé změny již na mysli nová hejtmanka má, chce například vyměnit ředitele správy a údržby silnic.

Ve Středočeském kraji se do zastupitelstva dostalo pět uskupení, z nich pouze ANO bude v opozici. ANO má patnáct z 65 zastupitelů, vítěz voleb STAN o tři více, ODS jich získala šestnáct. Piráti získali dvanáct křesel a Spojenci pro Středočeský kraj, kteří sdružují TOP 09, Hlas a Zelené, zbylé čtyři. Dosud koaliční ČSSD ani komunisté, o jejichž podporu se dosavadní koalice opírala, se do zastupitelstva nedostali.