Obyvatelé bytů po H-Systemu zpochybňují cenu, kterou za ně mají zaplatit. Chtějí slevu 85 procent, dostali 15

UDÁLOSTI: Prodej bytů po H-systemu se zkomplikoval, družstvo Svatopluk odmítá nabídku věřitelského výboru (zdroj: ČT24)

Družstvo Svatopluk, které sdružuje část obyvatel bytů po H-Systemu v Horoměřicích, zpochybňuje stanovenou cenu, za kterou by si obyvatelé měli své domovy odkoupit. Věřitelský výbor jim nabízí patnáctiprocentní slevu oproti tržním cenám, podle Svatopluku by ale měla být sleva 85procentní. Družstvo navíc tvrdí, že je vlastníkem inženýrských sítí.

Ve čtvrtek rozhodl věřitelský výbor zkrachovalé společnosti H-System ceny bytů, které chce prodat. Členové družstva Svatopluk, kteří v minulosti investovali do dostavby nedokončených bytů, zaplatí 45 až 55 tisíc korun za metr čtvereční – za byt 1+kk tedy asi 1,2 milionu. Je to méně než tržní cena, ale podstatně více, než Svatopluk chce.

„Je to absolutně neakceptovatelné. Ceny nezohledňují zhodnocení, které jsme v Horoměřicích udělali,“ míní předseda družstva Martin Junek. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport je naopak přesvědčen, že „výsledné ceny jsou velmi rozumné“.

Pro členy Svatopluku by však byla rozumná sleva nikoli patnáct, nýbrž 85procent. Družstvo argumentuje i tím, že je vlastníkem inženýrských sítí. Monsport ale odkázal na znalce, jehož posudek Svatopluku nenahrává. „K těmto materiálům sdělil, že nemají jakýkoli vliv na hodnotu oceňovaných bytů,“ poukázal.

Věřitelský výbor varoval, že pokud členové družstva jeho nabídku na odkoupení nemovitostí nevyužijí, nabídne je za tržní cenu i nečlenům družstva. Jeho usnesení musí ještě schválit soud, pravděpodobně ale budou první zájemci kupovat horoměřické byty v listopadu.