Lidé si v Hodoníně u Kunštátu připomněli transport Romů do Osvětimi. Na místě vzniká i výstava

Zhruba 150 lidí se dnes v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku zúčastnilo pietního aktu k uctění památky obětí holocaustu Romů a Sintů. Lidé si připomněli hromadný transport za druhé světové války, při kterém muselo do koncentračního tábora v Osvětimi 749 romských a sintských mužů, žen a dětí. V místě bývalého tábora vznikl i památník, momentálně vzniká i expozice o osudech Romů.

V Hodoníně u Kunštátu býval za války takzvaný cikánský tábor. Muzeum loni v místě zpřístupnilo Památník holocaustu Romů a Sintů na Moravě. Vybudovaly ho Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, práce trvaly pět let. Místo loni převzalo Muzeum romské kultury, momentálně tam vzniká i expozice, která připomíná osudy Romů.

Pietní akt se uskutečnil už posedmasedmdesáté. Podle ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové se akce uskutečnila bez změny termínu a s ohledem na konání ve vnějších prostorách památníků organizace neomezila počet návštěvníků ani nevyžadovala roušky.

Účastníci pietního aktu položili věnce a květiny na pohřebiště s hromadnými hroby, které se nazývá Žalov. Během akce vystoupili například zpěvačka Pavlína Matiová, klarinetista Mario Krajčovič a houslový virtuóz Marek Balog. 

V hodonínském táboře se tísnilo více než tisíc lidí

Podle historika z Muzea romské kultury Dušana Slačky byly podmínky v romském táboře velmi špatné. „Tábor byl původně dimenzován pro ubytování 300 lidí v létě a 200 v zimě. Do tohoto prostředí v létě 1942 přichází nebo je posláno více než 1200 osob,“ uvedl.

Udržovat hygienu v přeplněném táboře bylo velmi složité, v místě proto vypukla epidemie tyfu. V noci na 22. srpna 1943 se uskutečnil velký transport 749 Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi, mezi nimi byli i rodiče Jiřiny Somsiové, která se účastila čtvrtečního pietního aktu.

„Mamince se nevrátil nikdo, (přežila) ona jediná z celé rodiny, obrovské rodiny. Tatínek se vrátil sám se svými třemi bratry,“ vzpomíná Jiřina Somsiová.

Během nacistické genocidy zahynulo za druhé světové války téměř 90 procent českých a moravských Romů. Z asi 6500 Romů z protektorátu jich 4870 odjelo transporty do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, domů se jich vrátilo jenom 583.