Silničáři se pustili do oprav, jenže Češi tráví léto doma. Dopravní komplikace na Královéhradecku škodí turismu

Silniční práce a navýšený provoz značně komplikují dopravu. Na Královéhradecku to škodí turismu (zdroj: ČT24)

Stovky dopravních omezení a uzavírek jsou momentálně na dálnicích a silnicích po celém Česku. Silničáři plánují každoročně množství oprav a staveb na čas prázdnin, protože řada lidí odjíždí na zahraniční dovolené. Jenže kvůli pandemii je letos situace jiná. Protože většina Čechů tráví volno v tuzemsku, frekvence dopravy se příliš nesnížila. Uzavírky komplikují situaci na silnicích i v Královéhradeckém kraji.

Na okruhu v Hradci Králové obnovuje Ředitelství silnic a dálnic živičný povrch. Opravy se týkají i křižovatek, které jsou o víkendech napůl uzavřeny. Provoz je sveden v obou směrech do jednoho jízdního pruhu a denně v úseku projede 25 tisíc aut. Proto zde vznikají velmi početné kolony, a to i přes úpravu semaforů ve prospěch vozidel.

Pro řidiče projíždějící do Prahy a zpět do Jaroměře či Jičína je lepší alternativou se městu raději vyhnout. Práce v Hradci Králové by měly skončit do konce října.

Opravy probíhají i na vyhledávané trase směrem na Adršpašsko-teplické skály. Cesta z Teplic nad Metují do Adršpachu je pro řidiče zcela uzavřena. Směrem od Náchodu se dostanou maximálně do autokempu Bučnice poblíž skalního města v Teplicích, dál do Adršpachu už není cesta průjezdná. Řidiči v oblasti musí využít objížďku dlouhou 25 kilometrů.

Objížďka Adršpachu
Zdroj: dopravniinfo.cz

Renovace byla podle starostky Adršpachu Dany Cahové (nestr.) zapotřebí už dlouho. „Je dobře, že se vytížená cesta mezi Teplicemi a Adršpachem konečně opravuje,“ říká starostka. Podle místních podnikatelů ale probíhá ve špatném termínu během nejvytíženější části turistické sezony.

„Turisté buď musí jet objížďkou, nebo mohou využít alternativu a z Teplic jet vlakem,“ upozornila Cahová. Práce na cestě mezi Teplicemi a Adršpachem budou trvat do konce listopadu.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic ČR Jana Rýdla je na letošní sezonu naplánováno 141 oprav po celé republice. Některé práce musely být kvůli nadměrnému provozu přesunuty, podle Rýdla je nicméně navýšení ruchu velmi nízké a příliš do prací nezasahuje. „Provoz je sice netypický, ale je rozprostřený po celé republice, takže nejde o nějakou výjimečnou změnu oproti předchozím letům,“ vysvětluje.