Na Benešovsku se vlak srazil s autobusem, zranilo se deset lidí

Události: Nehoda na Benešovsku (zdroj: ČT24)

Na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku se v neděli ráno srazil autobus s vlakem. Podle záchranné služby se zranilo deset lidí, z toho jeden člověk vážně a zbytek utrpěl lehká zranění. Policie nejdříve uváděla 19 zraněných a hasiči 11, záchranáři poté počet upřesnili. Silniční i železniční dopravu se podařilo obnovit okolo 17. hodiny.

Nehoda se stala v 6:40 hodin mezi Struhařovem a Dobříčkovem na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. „V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil,“ popisuje mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Autobus zůstal po nehodě v kolejišti.

„Autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy tam projížděl osobní vlak dopravce České dráhy. Dle předběžných informací byla přejezdová výstražná světla v činnosti. Škoda odhadnuta na pět milionů korun,“ píše na Twitteru Správa železnic.

To potvrdila i policie. „Signalizační zařízení fungovalo,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová. Vyšetřování nehody ale zatím není uzavřeno, podle Richterové může trvat i několik měsíců. Škoda se nakonec blíží ke čtyřem milionům korun. Drápal upřesnil, že na vlaku vznikla škoda 2,6 milionu, na autobusu 800 tisíc a na trati 300 tisíc korun.

„Podle našich informací se v obou dopravních prostředcích nacházelo celkem dvanáct osob, z nichž naprostá většina byla zraněna. Nejvážněji zraněnou osobu – byla to žena z autobusu – převezl vrtulník letecké záchranné služby do nemocnice,“ popisuje mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová upřesňuje, že se při nehodě zranilo deset lidí. Ženu podle ní vrtulník převezl do pražské Fakultní nemocnice v Motole. „Zranění měla žena víc, nejvážnější bylo poranění na hlavě. Dál záchranáři ošetřili devět osob, ty byly naštěstí zraněny lehce, utrpěly různé pohmožděniny nebo poranění v obličeji a po ošetření byly přepraveni do spádové nemocnice,“ konstatuje Effenbergová.

Hasiči aktivovali traumaplán, podle Gabriela ho ale nakonec nemuseli využít. „Vlak byl po nárazu odhozen mimo jednokolejnou trať a autobus skončil na kolejích. Na místě jsou všechny složky Integrovaného záchranného systému,“ popsala policejní mluvčí Michaela Richterová. Většina zraněných byla podle ní v autobusu.

Provoz na trati mezi Benešovem a Vlašimí byl zastaven, příčinu a okolnosti nehody policie zjišťuje. Gabriel doplňuje, že hasiči zajistí nakolejení vlaku až po vyšetření nehody. Před jedenáctou hodinou byl už podle Richterové autobus mimo kolejiště. Okolo nedělní páté hodiny odpolední byla železniční i silniční doprava v místě obnovena.