Domov pro seniory v Novém Městě nad Metují končí. Nesplňuje protipožární opatření

Dům pro seniory v Novém Městě nad Metují končí (zdroj: ČT24)

Případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech u Kadaně, při němž přišlo o život osm lidí a třicet jich bylo zraněno, upozornil na bezpečnostní opatření v dalších podobných zařízeních v Česku. V Novém Městě nad Metují tamní Domov seniorů Metuj shání náhradní ubytování pro více než šedesát klientů. Nesplňuje totiž protipožární opatření a nemá registraci. Jeho majitelka se rozhodla provoz domu ukončit.

Nouzové stěhování v Novém Městě nad Metují už začalo. Důchodkyně Jasna Faltová putuje do jiného sociálního zařízení ve městě, další seniory čeká delší cesta v rámci regionu. Někteří by v objektu Metuj chtěli zůstat, jeho majitelka Marcela Hrubá ale nezískala registraci.

„O změnu užívání paní Hrubá požádala, nicméně dosud ke schválení této změny užívání nedošlo. Mimo jiné proto, že objekt nesplňuje požárně bezpečnostní řešení,“ vysvětluje náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Bývalému hotelu chybí například protipožární dveře pokojů.

„Pokud nesplňuje zákonné podmínky, nemůže fungovat,“ konstatuje Jiří Vitvar z odboru sociálních věcí královéhradeckého krajského úřadu.

Hasiči připravují legislativní změny ohledně protipožárního zabezpečení už delší dobu. Stanovit chtějí jasná pravidla pro daná zařízení, například hlásiče by měly být povinné. Má to ale svá úskalí – kromě potřebných financí jsou to pravidelné kontroly, v některých budovách je složité hlásiče instalovat, vysvětluje náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR František Vavera.

Raději konec než házení klacků pod nohy

Majitelka Domu Metuj nyní splácí pokutu ve výši zhruba čtvrt milionu korun. Další jí hrozí ve druhém řízení, mohlo by jít až o dva miliony korun. Hrubá se rozhodla, že než usilovat o kolaudaci na sociální ústav a jeho registraci, po osmi letech provozu v provizoriu raději skončí.

„Už nemáme jediný zbytek síly na to řešit věčné házení klacků pod nohy. Ještě před koncem roku jsme byli připraveni na to, že tento dům budeme rekonstruovat, nicméně stavební úpravy jsme nestihli tak, jak bylo plánováno,“ vysvětluje provozovatel domova pro seniory Michal Hrubý.

V nákladech problém nebyl, majitelka doložila, že finance má. Úřady odklad nejprve odmítly, pak už nechtěla pokračovat ani podnikatelka. Ze všech třiašedesáti klientů má v tuto chvíli zajištěné stěhování na novou adresu zhruba polovina.

„Krajský úřad pracuje na tom, aby všech 63 lidí bylo uspokojivým způsobem zajištěno nejpozději do konce tohoto týdne,“ předesílá Derner. „Už to chceme mít jen za sebou, nějak důstojně to ukončit,“ dodává Hrubý.

O převzetí domova uvažovala firma z Rakouska, narazila ale na cenu za dům, která pro ni byla příliš vysoká.